Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Š. Hríb: Zrodili amnestie iné Slovensko?

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Deje sa to tretíkrát, takže to už nie je jednotlivosť, ale trend – Smer stráca silu, no opakovane aj iniciatívu, takže rozhodujúci dej už netvorí, iba reaguje. Zvyšok Slovenska by si to mal všimnúť.

Š. Hríb: Zrodili amnestie iné Slovensko? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prvýkrát sa to stalo pri prezidentských voľbách. Vtedy si zvyšok krajiny, roky skrčený a zahriaknutý, vôbec neveril. Reči smeráckych marketérov o neskúsenom amatérovi z Popradu, ktorý nemá šancu, tak preberali nielen večne sa mýliaci politológovia typu Chmelár, ale aj triezvejšie médiá. No Andrej Kiska neporaziteľného Fica s prehľadom porazil.

Druhýkrát sa to stalo v posledných parlamentných voľbách, keď Smer stratil dominanciu. Už mu nestačila pomoc antireformných síl ako v roku 2006, takže bol premiérovo odkázaný aj na časť reformného tábora. Prihlásil sa Bugár a ten druhý, prirýchlo a prilacno, ale dojem strácajúcej sily Fico odvtedy nedokázal zakryť.

„Rozhodnutie, o ktoré žiada 70-tisíc signatárov a množstvo osobností parlament, chce dať Smer s Kresákom do rúk Macejkovej s Brňákom.“

Tretíkrát sa to deje v týchto dňoch. Zatiaľ si to málo uvedomujeme, ale široko vedený zápas za zrušenie Mečiarových amnestií vyrazil Smeru z rúk aj to posledné, čím tu roky disponoval – schopnosť získať prevahu vo verejnej mienke. Stačilo 20 renomovaných právnikov, 200 odvážnych osobností, 70-tisíc podpisov a náhodne načasovaný film, a Smer skrotol ako nikdy – tému a zmenu správania vnútila Ficovi občianska spoločnosť!

Ešte to celkom nevidno, ale je pravdepodobné, že sa práve teraz začala doba postsmerová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite