Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naša bieda – a naša šanca

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Pred dvoma týždňami som na tomto mieste napísal, že by sme sa všetci mali mierniť, ak tu raz chceme mať lepšiu vládu. Lenže zatiaľ sa nemiernime, ale trháme na kusy.

Naša bieda – a naša šanca Natália Ložeková / natalialozekova.sk

opakuje sa to tak často, že to už nemôže byť náhoda. Konzervatívna aj liberálna časť Slovenska majú síce dlhodobo oveľa lepšie nápady, než onehdy HZDS a odvtedy Smer a majú aj menší sklon chápať politiku výlučne ako beztrestný lup, no súčasne prejavujú takú mieru sebastrednosti a nedospelosti, až to vyráža dych. Týka sa to politikov – od SDKÚ neblahej pamäti, ktorá napriek rozumným reformám zlikvidovala nielen seba, ale aj slušnejšiu pravicu, až po dnešnú SaS, ktorá napriek dobrému zázemiu a správnemu ťahu proti korupcii opakovane znižuje vlastný potenciál. Ale týka sa to aj elít oboch ideologických táborov.

1. Jozef Mihál odišiel z SaS. Stalo sa to v čase, keď táto strana rastie, čo je nevyhnutná podmienka pre budúcu vládu bez Smeru a jeho lokajov. Mihálov krok nekritizujem. Bývalého podpredsedu SaS si vážim a jeho dôvodom rozumiem. Len jeho odchod pôsobí v dôsledkoch proti tomu, čo táto krajina potrebuje.

2. Richard Sulík znovu raz nevážil slová. Myslím, že viem, čo tým myslel, keď v kontexte rozhovoru pre N-ko o záujmoch Slovenska povedal, že je slovenský nacionalista. Ale tento pojem má svoj obsah a ak ho líder strany nepozná (alebo pozná a falošne ním získava nacionalistických voličov), škodí svojej strane.

3. Súčasne platí, že chytať Sulíka za podobné slová je veľmi ľahké. No často aj nepoctivé, pretože rozhoduje kontext, nie pochabo použitý pojem. Obávam sa, že radosť, s akou to časť liberálnych elít stále znovu robí, ukazuje na jej nechuť k ekonomickému liberalizmu, a tiež na neochotu vidieť veľké chyby európskej integrácie, ktoré Sulík plocho, no v zásade užitočne tematizuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite