Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: Existenciálne metafyzické sci-fi

.juraj Malíček .stĺpčeky .kultúra

Taká trošku búrka v pohári vody, ale na to sme si už v prípade streamingovej PR žurnalistiky zvykli. Vždy keď prichádza na trh nový seriál, sprevádza ho programová snaha urobiť z neho niečo výnimočné, udalosť, ktorá aspoň na chvíľu ovládne priestor, aby sa vzbudilo v potenciálnych divákoch zdanie, že si daný seriál nemôžu nechať ujsť, lebo by o čosi dôležité prišli.

.popcorn Juraja Malíčka: Existenciálne metafyzické sci-fi

neboli by pri tom od samého začiatku a ich už aj tak všedné životy by mohli byť ešte všednejšie. Posledné roky sa výrazne hrá na Hry o tróny. Akože to, čo prichádza, bude aspoň také úspešné alebo ešte úspešnejšie ako práve Hry, a tak sa treba dívať. 

Aktuálne sa takto predáva seriál Problém tří teles, osemdielna netflixovská adaptácia sci-fi románu čínskeho spisovateľa Liou CCh'-Sina, ktorý je prvou časťou trilógie Vzpomínka na Zemi. Romány tvoriace trilógiu vyšli v českých prekladoch v rokoch 2017 (Problém tří teles) a 2018 (Temný les, Vzpomínka na Zemi) a hoci im to chvíľu trvalo, stali sa úspešnými a predovšetkým rešpektovanými aj v našom kontexte. 

A celkom zaslúžene, Liou CCh'-Sin totiž napísal mimoriadne poctivé extrapolačné sci-fi, ktoré sa začína existenciálne a končí metafyzicky a veda, respektíve vedy, ku ktorým sa odkazuje už v názvoch prvých dvoch kníh (exaktné i tie spoločenské, resp. humanitné), sú v ňom skutočne prítomné nielen ako ozvláštňujúce prvky dodávajúce príbehu príslušné „technikálie“, ale celá trilógia je v podstate o nich. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite