Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Veni, vidi, Muad'Dib!

.jakub Betinský .stĺpčeky .kultúra

Zaraďujem sa k tým, ktorých druhé pokračovanie Duny skôr sklamalo, alebo nenaplnilo ich očakávania. Kritiku nechám na iných a chcem zdieľať jedno pozitívne vyrušenie.

.pravidelná dávka: Veni, vidi, Muad'Dib!

francúzska filozofka Simone Weilová (1909 – 1943) sa teší prvým slovenským prekladom a kniha Zakorenenosť (Európa, 2023) je v kontexte Duny obzvlášť hodná pozornosti. O tejto filozofke a aktivistke (a údajne aj mystičke) som mal na našom podcaste Pravidelná dávka celú 275. epizódu a jej spoločenská kritika sa zameriava na pandémiu nepozornosti. V jazyku nového milénia ide o pandémiu zlodejov našej pozornosti ako multitasking, sociálne siete, vyhorenie, tekutá identita pretekajúca cez prsty atď. 

Podľa Weilovej žijeme vo vykorenenej dobe, ktorá stratila (či stráca) zmysel pre tradíciu a rituály ako inštitúcie, ktoré formujú a udržujú kultúru. Naša vykorenenosť má za následok to, že sme uväznení v sebe samých a až „dekreácia“ nášho ega nám umožní venovať autentickú pozornosť potrebám druhých – lásku k blížnemu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite