Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Katolícka cirkev a evolúcia

.andrej Zeman .stĺpčeky .spoločnosť

Dnes sa pozrieme na istú treciu plochu, kde to v dejinách neraz škrípalo. Po rôznych témach týkajúcich sa evolúcie načneme jednu veľmi špecifickú: vzťah, aký mala katolícka cirkev k evolučnej teórii.

.zvedochtivé čítanie: Katolícka cirkev a evolúcia WIKIMEDIA COMMONS

nie všetky dátumy, ktoré tu dnes spomeniem, sú rovnako dôležité. Jeden by ste si však mohli a mali zapamätať, a to je rok 1859. V tom roku Charles Darwin publikoval svoje dielo O Pôvode druhov. To je jedna vec, ktorú treba vedieť. Tá druhá je, že Darwin neprišiel len s evolúciou, ale konkrétne s jej mechanizmom, ktorým bol prírodný výber. To je veľmi dôležitý rozdiel.

je prírodný výber pre Boha príliš krutý?

Prírodný výber, s ktorým prišiel Darwin, bol najprv problematický vedecky, ale aj teologicky. Teologicky preto, lebo je brutálny. A to doslova. Slovník súčasného slovenského jazyka definuje brutálny ako „násilný, krutý; uskutočnený s použitím hrubej fyzickej sily a iných foriem násilia”. Môže teda niekto tvrdiť, že Boh použil takéto niečo? Vrátane krvilačnosti, parazitizmu či rakoviny? Toto sú dobré a ťažké otázky pre vedecky uvažujúcich teológov a ich rozvíjanie by nás zaviedlo do otázok o Božej existencii, jeho vlastnostiach a utrpení. Na túto samostatnú otázku takzvanej teodicei (doslova Božej spravodlivosti) dnes nemáme priestor, ale je to veľmi živá oblasť vedy a náboženstva. Stihneme sa pozrieť skôr na všeobecný prehľad, a preto by sme v ňom pokračovali. Hoci reakcií na Darwina existovalo mnoho, zameriame sa len na tie katolícke. Ako videla tieto evolučné debaty katolícka cirkev tesne po Darwinovi a ako sa jej pohľad na toto postupne vyvíjal?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite