Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Louis Armstrong navždy zmenil zvuk hudby

.peter Lipa .stĺpčeky .kultúra

Dnes napíšem o dôležitom človeku z našej histórie. Najprv si vypočujte pesničku What a Wonderful World, aby ste vedeli, s kým máte dočinenia. Keď moja mama niekedy koncom 50. rokov počula Armstronga, nemohla pochopiť, prečo sa mi to páči. Satchmo zbúral estetické kritériá. Jeho „chorý“ hlas presvedčil celý svet, že vie dokonale preniesť emócie. Pred ním existoval jediný ideál bel canto.

.jazz, blues a iné: Louis Armstrong navždy zmenil zvuk hudby

„môžete vymenovať tisíc skvelých inštrumentalistov alebo môžete vymenovať tisíc skvelých spevákov, ale on je jediný, kto zmenil spôsob, akým ľudia hrali na svoje nástroje, a spôsob, akým ľudia spievali. Urobil to počas štvorročného obdobia do roku 1930. Ak ste vtedy nehrali alebo nespievali tak ako on, boli ste bez práce.“ To sú trochu silné slová, ktoré vyslovil Ricki Riccardi, riaditeľ výskumu a zbierok múzea Louisa Armstronga v Queense. 

Určite sa o nich dá diskutovať, pán riaditeľ má predsa povinnosť chváliť všetko, čo má na starosti. Lenže slová takých hudobníkov ako Quincy Jones, Wynton Marsalis alebo Miles Davis tieto chvály potvrdzujú. Ponúkam niekoľko zaujímavých faktov zo života tejto legendy.

prvá slobodná generácia

Narodil sa v New Orleans ako príslušník prvej generácie po zrušení otroctva. Ako dieťa ešte videl aj lynčovanie, ale prišiel na svet v správnom čase, aby sa mohol stať multimediálnou superstar. Na prvú trúbku si zarobil v chudobnej židovskej rodine Karnowských. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite