Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Janusova tvár umelej inteligencie v biomedicíne

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Nový rok prináša jedinečnú možnosť zhodnotiť úspechy a neúspechy spoločností v oblasti biotechnológie a biomedicínskeho priemyslu.

Deep biotech Mira Gašpárka: Janusova tvár umelej inteligencie v biomedicíne

ak bol rok 2023 niečím výnimočný, bolo to najmä v oblasti rozvoja umelej inteligencie, ktorý je zrejme najlepšie reprezentovaný prostredníctvom programovacieho jazyka ChatGPT.

Umelá inteligencia sa v oblasti biomedicíny a biotechnológie využíva už viac ako desať rokov, ale názory na jej úspechy a budúcnosť sa líšia. Príkladom aplikácie umelej inteligencie v biotechnológii je vývoj nových terapeutík. Prvá generácia spoločností začala využívať AI pred takmer desiatimi rokmi najmä na návrh nových terapeutických molekúl. Britská spoločnosť Exscientia ju využila na vytvorenie nového lieku na rakovinu a spoločnosť BenevolentAI sa snažila pomôcť pacientom s ekzémom. Obe spoločnosti zdieľajú rovnaký osud – fatálny neúspech ich platforiem v klinických skúškach. 

Má AI budúcnosť vo vývoji liekov? Jednoznačne áno! Príbehy Exscientie a BenevolentAI sú len dvomi príkladmi. Ich lieky predstavujú začiatok umelej inteligencie vo vývoji liekov. Navyše, na opačnom konci spektra máme spoločnosť Recursion Pharmaceuticals so svojím liekom na infekcie baktériou C. difficile, ktorý je síce v klinickom testovaní, no prvá fáza priniesla pozitívne výsledky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite