Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Sloboda, Sarah, Vianoce a majors

.peter Lipa .stĺpčeky .kultúra

Ten luxus, že si dnes môžem pozrieť vystúpenie akejkoľvek skupiny alebo sólistu, je pre mňa stále súčasťou zázraku, v ktorom žijeme. Ja totiž považujem to, že sme slobodní, za zázrak, a uvedomujem si to každý deň. Je to dôležité, pretože mnohým tieto vymoženosti nič nehovoria a dokonca mnohým aj vadia.

.jazz, blues a iné: Sloboda, Sarah, Vianoce a majors

dňa 27. marca by sa dožila Sarah Vaughan 100 rokov. To je určite dobrý dôvod, aby som sa pozrel na niektorý z jej koncertov. Ak by som mal historicky vymenovať ženské hlasy, ktoré urobili hlbokú brázdu v jazzovom vokálnom prejave, tak Sarah by bola v prvej päťke. 

Ona a pieseň Misty Errolla Garnera, to bola nerozlučná dvojica. Preslávili sa navzájom. Pôvodne išlo o inštrumentálnu skladbu, až neskôr dostala text. Dokonalá nahrávka je z roku 1964, keď ju spievala na koncerte v Štokholme. Mimochodom, slovenský text na Misty, ktorú kedysi spieval Dušan Grúň, napísal Milan Lasica. Začiatočné slová „Look at me“ nahradil slovami „Luk a šíp“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite