Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Etika verzus zisk vo farmaceutickom priemysle

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Ľudský imunodeficienčný vírus (HIV) predstavuje významnú sociálnu a ekonomickú záťaž ako pre pacientov, tak aj pre krajiny. Vývoj liekov na HIV nebol úplne priamočiary.

Deep biotech Mira Gašpárka: Etika verzus zisk vo farmaceutickom priemysle

len pár dní dozadu rozhodol súd v americkom San Franciscu, že spoločnosť Gilead nesie právnu zodpovednosť za problematické uvedenie lieku na liečbu HIV na trh. V 90. rokoch minulého storočia začala spoločnosť Gilead vývoj lieku proti HIV, známeho pod skratkou TDF. O pár rokov neskôr sa jej podarilo získať schválenie pre TDF a tento liek začal úspešne liečiť množstvo pacientov infikovaných HIV. 

V ideálnom prípade by sme tento príspevok mohli ukončiť predošlým odstavcom. Žiaľ, realita je málokedy ideálna. Pokiaľ by sa spoločnosť Gilead zachovala „ideálne“, určite by dnes nečelila kolektívnej žalobe 24 000 pacientov, ktorí zažili nežiadúce účinky spojené s užívaním TDF. Tie síce prevážili riziká HIV, no Gilead v roku 2001 začal pracovať na ďalšom lieku proti HIV – TAF. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite