Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Z výšin do priepastí a späť – napínavá dráma Pfizeru

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Pre vedcov a vedkyne sa tesne po pandémii stal Pfizer vysneným zamestnávateľom a mnohým sa ich túžba po práci v ňom splnila. Dnes však tento sen naráža na drsnú finančnú realitu.

Deep biotech Mira Gašpárka: Z výšin do priepastí a späť – napínavá dráma Pfizeru

produkcia vakcín a terapeutík na liečbu a prevenciu covidu-19 sa pre Pfizer stala zdrojom výrazných príjmov. Už počas pandémie bolo jasné, že covid s nami ostane. To povzbudilo spoločnosť Pfizer pri predikcii svojich výnosov a dynamiky trhu vo vzťahu k dopytu po jej produktoch. Ako nám však ukazujú posledné dni, tieto predpovede boli prehnane optimistické.

Studenú sprchu pre zamestnancov Pfizeru prinieslo oznámenie, že táto spoločnosť plánuje docieliť zníženie nákladov vo výške 3,5 miliardy USD – a to všetkými možnými prostriedkami vrátane osekávania výskumu a prepúšťania zamestnancov. Cena akcií Pfizeru pár dní dozadu zaznamenala až 50-percentný prepad ich hodnoty. Investori teda nie sú dvakrát nadšení z vývoja predajov covidových vakcín. Podobný problém sa netýka len Pfizeru, ale aj Moderny, ktorá taktiež zažíva prepad dopytu po vakcíne proti covidu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite