Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Keď regulátori škrtia inovátorov

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Aktuálny spor medzi spoločnosťou Sanofi a Federálnou obchodnou komisiou (FTC) vrhá svetlo na komplexné výzvy, ktorým čelia spoločnosti na ceste k inováciám.

Deep biotech Mira Gašpárka: Keď regulátori škrtia inovátorov

v tomto prípade zohráva kľúčovú rolu predsedníčka FTC, Lina Khan, ktorá prevzala vedenie pod Bidenovou administratívou. Svoju agendu vraj zameriava na ochranu rozmanitosti a vyváženej konkurencieschopnosti trhu.

Jej snaha o dosiahnutie tohto cieľa však vyvoláva otázky o rovnováhe medzi reguláciou, konkurencieschopnosťou a inováciami naprieč priemyselnými odvetviami. Najaktuálnejšie počiny FTC pod vedením Liny Khanovej nevyzerajú ako snaha o zachovanie rastu a ochranu spotrebiteľa, ale skôr ako boj s inováciami zrodenými zo spolupráce viacerých firiem.

Poďme sa ale pozrieť na konkrétne fakty obklopujúce počínanie FTC v spore so Sanofi. Vedenie Sanofi sa pokúsilo uzavrieť dohodu s francúzskou farmaceutickou spoločnosťou Maze Therapeutics o licencovaní lieku vo vývoji na liečbu Pompeho choroby. Ide o vzácnu genetickú poruchu vedúcu k závažnej svalovej slabosti a nové terapeutiká majú možnosť tieto symptómy liečiť adresnejšie a s menším počtom nežiadúcich účinkov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite