Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: Vianočný moloch

.juraj Malíček .stĺpčeky .kultúra

Tento rok bez darčekov. Ale že úplne, lebo ak sa povolia čo i len symbolické darčeky, niekde sa to zvrhne a vznikne neželaná disproporcia.

.popcorn Juraja Malíčka: Vianočný moloch

nikto, samozrejme, nepovie ani slovo, keďže dohody treba ctiť, aj keď tieto vianočné asi len formálne, ale už to nebude celkom ono, niekto zostane sklamaný. Ono sa to vlastne dá pochopiť, gargantuovský vianočný moloch je rok čo rok agresívnejší, nástojčivejší, gýčovitejší, toľko navonok deklarovaného šťastia a veselosti sa vskutku nedá zniesť, a tak sa, prirodzene, v záujme zachovania duševného zdravia staviame do opozície. 

Veď všetci, samozrejme, vieme, že skutočné Vianoce nie sú o darčekoch a komercii a bla, bla, bla, ale o hodnotách. Takých tých rýdzich, oslavujeme narodenie Ježiška, tak asi o láske, a už sme znova uviazli v ďalšom otrasnom vianočnom klišé. Niežeby mi to vadilo, snažím sa zabávať ako každý rok, ale vlastne mi asi prekáža, že k Vianociam nedokážem zaujať ambivalentný postoj. Sú ľudia, ktorí ich majú radi, tých je asi väčšina, sú ľudia, ktorí ich neznášajú, aj kvôli tej komercii, tých bude asi menej, aj keď ide o mimoriadne obľúbený postoj, často pózu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite