Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: Luza rozhodne, čo sa nám bude páčiť

.juraj Malíček .stĺpčeky .kultúra

Na umení je okrem iného fascinujúce, že svojím spôsobom je skutočne prístupné každému. Niežeby sme mu všetci rozumeli, skôr sa nazdávam, že nerozumieme, ale všetci sme schopní akýmsi spôsobom ho (ne)chápať.

.popcorn Juraja Malíčka: Luza rozhodne, čo sa nám bude páčiť

a, samozrejme, nejde o synonymá, rozumieť a chápať sú dve rozdielne kategórie, čo však asi nepomáha, tak to radšej nechajme tak a začnime znova. Na umení (ale nielen na ňom, zvlášť ak dnes je umenie mimoriadne nespoľahlivý pojem) je okrem iného fascinujúce, že prakticky ktokoľvek dokáže v momente stretnutia s ním zaujať k nemu akési hodnotiace stanovisko. 

Zväčša síce ide iba o rozvinutie prvého dojmu (páči, nepáči), no to nám celkom stačí, lebo umeniu ako takému síce rozumieť nemusíme, ale to, či sa nám čosi páči alebo nepáči, vieme povedať prakticky okamžite. Lebo máme vkus. Teda, myslíme si, že máme vkus – a to je zase mimoriadne nespoľahlivá estetická kategória, ktorá v skutočnosti znamená čosi iné, ako si myslíme. A sme znova na začiatku, takže to skúsme do tretice a celkom inak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite