Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Liečba bez rizík? Veľa šťastia

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Revolučné terapie povolávajúce do boja proti chorobám náš imunitný systém sú čoraz dostupnejšie. Sme však ochotní akceptovať, že aj nové lieky môžu mať nežiaduce účinky?

Deep biotech Mira Gašpárka: Liečba bez rizík? Veľa šťastia

bežne používané lieky s obsahom paracetamolu majú nežiaduce účinky, no po vytrhnutí zuba či bolesti krížov po nich aj tak bez rozmýšľania siahneme. Bolesť po vytrhnutí zuba nebýva smrteľná – rakovina však áno. Liečba nádorov je oveľa komplikovanejšia a tradičné liečebné prístupy ako chemoterapia, rádioterapia či chirurgické zákroky majú svoje riziká. 

Vďaka biotechnologickému pokroku dnes dokážeme naprogramovať imunitný systém na boj s rakovinou. Istý druh takto upravených buniek, známych aj pod menom CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T-cell) terapia, dokáže eliminovať niektoré druhy nádorov rovnakým spôsobom, ako sa imunitný systém zbavuje buniek infikovaných vírusom. CAR-T terapie tak predstavujú prelomový a pozoruhodný druh novej terapie najrôznejších nádorových ochorení. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite