Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Spomaľme a rozlišujme

.jakub Betinský .stĺpčeky .kultúra

Súčasťou mojej doktorandskej práce je aj štúdium naturalizmu. Tento koncept je dobrým príkladom niečoho, čo by som nazval liekom na kultúrne vojny. Túto protilátku sumarizoval už latinský stredovek úderným slovom: Distinquo.

.pravidelná dávka: Spomaľme a rozlišujme

naturalizmus sa dá chápať v dvoch rovinách. Jedna je metafyzická, kde sa pýtame na povahu sveta a chápe sa synonymicky so scientizmom či reduktivizmom. Na druhej strane o naturalizme hovoríme v rovine normativity. Aký je zdroj noriem, na základe ktorým konám? Podľa (etického) naturalizmu je týmto zdrojom naša prirodzenosť, ktorá vyvstáva z našej biologickej povahy ako organizmu, ktorý je obklopený biosociálnym prostredím.

Očakával by som, že v tomto bode by kultúrno-vojnová myseľ toto uvažovanie o naturalizme usekla s jasným záverom: naturalizmus = materializmus = neomarximus = Boh je mŕtvy = v princípe s tým nie je možné súhlasiť, už ďalej netreba počúvať a treba zaujať defenzívny postoj. A tu prichádza liečivé distinguo, teda potreba rozlišovať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite