Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: mRNA vakcína 2.0

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

mRNA vakcíny sa zapísali do histórie ľudstva ako kľúč k ukončeniu nekonečných lockdownov a opatrení spojených s pandémiou covidu, no ich potenciál stále len objavujeme.

Deep biotech Mira Gašpárka: mRNA vakcína 2.0

terapeutiká na báze mRNA predstavujú novú paradigmu v oblasti molekulárnej medicíny. Okrem infekčných ochorení si tieto liečivá nachádzajú uplatnenie aj pri rakovine, autoimunitných ochoreniach a neurodegeneratívnych stavoch. Ich význam pre prevenciu a liečbu infekčných ochorení si však stále udržiava prvenstvo v rebríčkoch aplikácií tejto modernej liečby. 

Žiaľ, žiadna technológia nie je úplne dokonalá a to platí aj pre mRNA vakcíny – teda aspoň tie aktuálne. Ich imunostimulačný efekt je totižto mnohokrát limitovaný a po čase vyprchá, vyžadujúc si booster dávky. Jedným z možných riešení, ako zvýšiť efektivitu mRNA vakcín, by mohlo byť ich priblíženie reálnej infekcii. Keď vírus napadne ľudský organizmus, vírusové častice napádajú jednu bunku za druhou a čím viac ich napadnú, tým viac sa množia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite