Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci podľahli Kazachom po nájazdoch, sen o štvrťfinále dostal vážnu trhlinu

.sita .šport

Zverenci trénera Craiga Ramsayho v piatok večer v lotyšskej Rige podľahli Kazachom 3:4 po samostatných nájazdoch

Slováci podľahli Kazachom po nájazdoch, sen o štvrťfinále dostal vážnu trhlinu SITA/AP Photo/Roman Koksarov

slovenskej hokejovej reprezentácii nevyšiel piaty duel na tohtoročných majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, zverenci trénera Craiga Ramsayho v piatok večer v lotyšskej Rige podľahli Kazachom 3:4 po samostatných nájazdoch. Slováci síce viedli po prvej tretine gólom obrancu Patrika Kocha, no v úvode druhej časti inkasovali trikrát v rozpätí necelých piatich minút. V III. tretine skorigoval Richard Pánik a vyrovnal Pavol Regenda. V predĺžení gól nepadol, v nájazdoch už dominovali Kazachovia 4:1. Cieľ slovenského výberu, ktorým je postup do štvrťfinále, dostal piatkovým zaváhaním vážnu trhlinu. Slováci majú po piatich dueloch na svojom konte iba päť bodov.

Tím SR na MS medzi elitou stratil s Kazachstanom vôbec prvé body, v predchádzajúcich piatich vzájomných stretnutiach (2005, 2006, 2010, 2012 a 2022) zakaždým zvíťazil v riadnom hracom čase. Slovenskí hokejisti majú v sobotu voľno, v nedeľu o 15.20 h SELČ ich čaká duel proti Slovincom. Rekordný 123. zápas na slovenskej reprezentačnej lavičke absolvoval kanadský kouč Craig Ramsay, ktorý prekonal doterajšie maximum Júliusa Šuplera.

V prvej tretine Slováci dlho nevedeli nájsť recept na súpera, v 15. minúte však obranca Patrik Koch prekonal brankár Andreja Šutova aj s prispením odrazu od jedného z brániacich hráčov súpera. Napriek tomu, že slovenský tím mal streleckú prevahu, tak šance mali aj Kazachovia, gólman Samuel Hlavaj si však držal čisté konto.

Úvod druhej dvadsaťminútovky bol pre slovenský výber pohromou. Už v 22. minúte vyrovnal Roman Starčenko strelou pomedzi betóny brankára Hlavaja, o necelé štyri minúty neskôr tesne po skončení presilovky Valerij Orechov skóroval spomedzi kruhov a o ďalších 32 sekúnd neskôr pri vylúčení Pavla Regendu upravil Jevgenij Rymarev na 3:1 dorážkou vlastnej strely. V ďalšom priebehu boli Slováci strelecky aktívni, ale sústredená defenzíva súpera sa nenechala zaskočiť.

Tretia časť sa niesla v snahu Slovákov dotiahnuť náskok súpera, mali množstvo streleckých pokusov, ujala sa akcia Richarda Pánika v 49. minúte, ktorý bekhendovým blafákom prekonal Šutova. Kazachovia hrozili z brejkov a v 53. minúte Hlavaj previedol pri jednom z nich výborný zákrok, ktorým udržal šancu tímu SR na bodový zisk. Vytúžené vyrovnanie zariadil v 57. minúte Pavol Regenda, ktorého na ľavej strane našiel Hrivík. Napokon sa muselo predlžovať, keďže v závere slovenskí hokejisti nevyužili veľký tlak.

V extra päťminútovke brankár Hlavaj najprv zneškodnil brejk Rymareva, na opačnej strane neuspela Alex Tamáši. Po ďalšom zákroku slovenského gólmana pri možnosti Rymareva nepochodil na slovenskej strane Róbert Lantoši. Došlo až na nájazdy, v nich sa nemýlil ani jeden zo štyroch Kazachov, na slovenskej strane uspel iba Libor Hudáček.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite