Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Príbeh šachového veľmastra Garyho Kasparova

.martin Papšo .šport .história

V ďalšej časti série o osobnostiach športovej histórie pokračujeme borcom zo športu, od ktorého je nudnejší hádam len curling. Tak to aspoň vnímajú ľudia, ktorí šach nehrávajú. Čiže drvivá väčšina. A nebude to jediný prípad, keď sa drvivá väčšina mýli.

Príbeh šachového veľmastra Garyho Kasparova MIROSLAV ZAJÍC/CORBIS/GETTY IMAGES September 1985 Moskva, ZSSR: Garry Kasparov porazil úradujúceho šampióna Anatolija Karpova a stal sa tak najmladším šachovým majstrom sveta.

riskneme to, pretože aj samotný šach vie byť napínavý. Niekedy dokonca priam nebezpečný – to v prípade, že pri partii šachu zaspíte a vypichnete si oči figúrkami. Pravdepodobne najlepším šachistom histórie bol Garry Kasparov. Narodil sa v Azerbajdžane, jeho otec bol Žid a matka Arménka. Napriek tomu sa považoval za Rusa, pretože vyrastal v ruskom prostredí a jeho materinským jazykom bola ruština. Pôvodne sa volal Weinstein, ale kto už by chcel dnes také priezvisko. Zmenil si ho ako 12-ročný po smrti otca na rodné meno matky. Aby sa tak vyhol prípadným antisemitským tlakom, ktoré neboli cudzie ani vtedajšiemu Sovietskemu zväzu. 

Jeho dedko bol zapálený komunista, ale Garrymu stačila jedna návšteva Paríža (ako 13-ročný sa tam zúčastnil na  šachovom turnaji). Rýchlo pochopil, že súdruhovia asi niekde spravili chybu a začal pochybovať o najlepšom spoločensko-ekonomickom systéme v dejinách ľudstva. To mu nebránilo v tom, aby nakoniec aj on sám vstúpil do komunistickej strany (možno ju chcel len zmeniť zvnútra). Hneď v roku 1990 z nej však vystúpil. 

Šach hral odmalička, od desiatich rokov, už pod dohľadom špičkových odborníkov. Zlomovým v jeho živote bol zrejme šachový turnaj v Minsku v roku 1978, na ktorom pôvodne ani nemal hrať. Vyhral ho a vtedy si povedal, že šach bude to, čo ho bude živiť. Mal 15 rokov. 

kasparov vs. Karpov

Kasparov sa ďalej neustále zlepšoval, vyhrával turnaje a krok za krokom smeroval k úplnému vrcholu. Tým bol zápas o titul majstra sveta s Karpovom v roku 1984.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite