Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Arnold Schwarzenegger

.martin Papšo .lifestyle .lifestyle

Najväčší kulturista (obrazne), najväčší herec (doslovne), úspešný politik a ešte mnoho ďalších aktivít. Na začiatku hereckej kariéry mu radili, nech si zmení meno, aby si ho ľahšie zapamätali. Možno mu to budú radiť znova, tentoraz preto, že je rovnako nevhodné ako Puccini alebo Štibrány. Arnold Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger KEYSTONE/GETTY IMAGES 25. máj 1977 Cannes, Francúzsko: Arnold Schwarzenegger počas filmového festivalu na pláži s dievčatami z Folies Berge`re.

kulturistika nie je šport, ktorý by bol extra populárny. Iste, množstvo ľudí posilňuje, ale skúste uviesť aspoň jedného majstra sveta za posledných 20 rokov. V skutočnosti je najvýznamnejším podujatím Mr. Olympia, a nie majstrovstvá sveta, ale to ste tiež pravdepodobne nevedeli. Ten, kto sa výrazne zaslúžil o popularizáciu kulturistiky ako športu alebo skôr o masové rozšírenie cvičenia s činkami vo fitnescentrách, je práve Arnold (správne sa to má vyslovovať Ahnuld). Pumping Iron je dokumentárny film z roku 1977, ktorý zachytáva prípravu Arnolda na Mr. Olympia 1975 a výrazne pomohol zmeniť pohľad na kulturistov, ktorí boli dovtedy považovaní tak trochu za čudákov. Ale to už bolo v období, keď Arnold poškuľoval po filme, pretože titulov z kulturistiky mal toľko, že sa mu nezmestili do vitríny. A navyše, kariéra športovca netrvá večne. Ako v správnom životopisnom filme poďme tam, kde sa to celé začalo.

najväčší kulturista

Arnold sa narodil v rakúskej obci Thal 30. júla 1947. Obaja rodičia mali aj české korene. Otec bol počas druhej svetovej vojny v nacistickej strane. Arnold si neskôr nechal preveriť záznamy v centre Simona Wiesenthala, žiadne záznamy o vojnových zločinoch jeho otca sa však nenašli. Napriek tomu mu to predhadzovali oveľa neskôr pri guvernérskych voľbách. Na rozdiel od mamy s otcom vôbec nemal dobré vzťahy. Ten bol veľmi prísny a výrazne uprednostňoval staršieho syna. Dokonca pochyboval, že Arnold bol jeho syn. Nebudeme tu špekulovať, či vzťah s otcom a nedostatok uznania z jeho strany nejako prispeli k húževnatosti a snahe dokázať výnimočnosť. Pravda je, že Arnold nebol na pohrebe otcovi ani bratovi ešte začiatkom 70. rokov.

Športu sa venoval odmalička a posilňovať začal asi 14- či 15-ročný. Cesta na úplný vrchol bola pritom veľmi rýchla. Už ako 19-ročný skončil druhý na súťaži Mr. Universe (a to predtým ešte stihol rok povinnej vojenskej služby). Následne sa presunul do Londýna, kde mal lepšie podmienky na prípravu a naučil sa trochu po anglicky (ale naozaj len trochu). Vyhrával ďalšie súťaže a o dva roky sa už presťahoval do vysnívaných Spojených štátov, aby mohol trénovať v slávnej posilňovni Gold´s Gym v Los Angeles. Ďalší rok mu stačil, aby skončil druhý na Mr. Olympia za Sergiom Olivom, ktorý vtedy dominoval tretí rok po sebe. Po roku prišla odveta, a to už Arnold Olivu v pohode zhltol. Ako 23-ročný sa tak stal najmladším víťazom tejto súťaže a toto prvenstvo si drží doteraz. Následne dominoval neprerušene ďalších 5 rokov. Predtým spomenutý film Pumping Iron bol o príprave na posledný ročník.

Pritom v roku 1975 pôvodne ani neplánoval súťažiť. Kvôli dráme Stay Hungry totiž výrazne schudol. Keď ho tvorcovia Pumping Iron presvedčili, aby to predsa len skúsil – a oni ho mohli natáčať pri príprave aj na samotnej súťaži  –  ostávali mu len 3 mesiace. Napriek tomu vyhral, taká bola jeho dominancia. Jeho výrazná osobnosť sa prejavila aj tým, že napriek odchodu na kulturistický dôchodok bol ešte dlhé roky najvýraznejšou tvárou kulturistiky. Písal do časopisov, vydával knihy o cvičení, jedna kulturistická súťaž nesie doteraz jeho meno – Arnold Classic. A to si ešte dovolil po piatich rokoch z dôchodku odskočiť na Mr. Olympia 1980 a po siedmich týždňoch prípravy ju v pohode vyhral. Siedmykrát a naposledy. Ale potom sa už naozaj naplno venoval herectvu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite