Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ramsay, Hudáček a Nagy

.peter Bálik .dávid Jackanič .šport .hokej

Naša reprezentácia má za sebou dvojité lúčenie. So šampionátom aj s žijúcou hokejovou legendou Lacom Nagyom. Rozlúči sa s ňou aj terajší tréner Craig Ramsay?

Ramsay, Hudáček a Nagy JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 14. máj 2019 Košice: Andrej Sekera, tréner Craig Ramsay a Ladislav Nagy počas tímoveho fotenia.

tréner Craig Ramsay urobil pri slovenskej hokejovej reprezentácii obrovský kus roboty aj napriek tomu, že pri nej strávil len dva roky. Do mužstva vpísal svoj rukopis, na hru Slovákov sa po veľmi dlhom čase dalo znova pozerať, hrali sme atraktívny, útočný hokej. Nebál sa urobiť ťažké rozhodnutia (napríklad nechať doma najlepšieho hráča slovenskej extraligy Samuela Bučeka), hoci vedel, že sa naňho spustí vlna urážok a negatívnych komentárov od „fanúšikov“.

zostane Ramsay?

Napriek nesplnenému cieľu, ktorým bolo jednoznačne štvrťfinále, sa teraz vôbec nehovorí o sklamaní. Naopak, herný prejav mužstva, množstvo mladých hráčov, ktorí sa na šampionáte ukázali v dobrom svetle, to všetko môže byť dobrý základ pre budúcnosť. 

Dôležité budú júnové voľby, ktoré určia nového šéfa hokejového zväzu a tým aj generálneho manažéra slovenskej hokejovej reprezentácie, ktorý následne vyberie trénera. 

Neisté je, či trénerom zostane Craig Ramsay. Po šampionáte sa mu skončila dvojročná zmluva a je otázne, či vôbec bude na trénerskej stoličke pokračovať. Bola by škoda, ak by nepokračoval, no zároveň by to bolo pochopiteľné. Má už svoj vek, na stole zrejme i lepšie ponuky, ako je tá slovenská, a žiť v krajine vzdialenej tisíce kilometrov od svojej rodnej zeme tiež nie je bohviečo. Už pred turnajom sme sa z prostredia realizačného tímu dozvedeli, že by mohlo ísť o posledný turnaj pod jeho vedením. 

Reprezentácia však dostáva novú tvár a bola by škoda, keby nepokračoval v načatej práci, keby nestihol odovzdať čo najviac zo svojich skúseností začínajúcim, no aj extraligovým trénerom. Presvedčiť ho môže zrejme len Miroslav Šatan, no i on bude potrebovať dôveru vedenia, možno nového, možno staronového, ktovie. 

Áno, Ramsay azda spravil na konci zápasu s Nemeckom chybu, keď na ľad poslal typologicky nie úplne vhodných hráčov a niektorí to označili za chybu hodnú trénera druhej slovenskej ligy, no i tak je to človek na správnom mieste, ktorý je dôležitou súčasťou ozdravujúceho procesu slovenského hokeja. Aj keby sa napokon rozhodol odísť, dôležité bude, aby jeho práca nevyšla nazmar. Pretože slovenský hokej sa po rokoch vydal správnym smerom a bolo by hlúpe nepokračovať v nastolenom trende. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite