Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Víťazi a lúzri

.marcel Merčiak .peter Bálik .šport .fototéma

Bol to nádherný šampionát v úžasnom futbalovom prostredí, s takmer tromi miliónmi divákov na tribúnach. Rusko sa predviedlo vo veľkom a spoločne s celým svetom zatlieskalo staronovým majstrom.

Víťazi a lúzri Pavel Golovkin/AP Photo/SITA Ilustračná fotografia.

ťažko hľadať vo futbale futurizmus. Pred ôsmimi rokmi bola na vrchole schopnosť krátkych a presných kombinácií, Španielmi reprezentovaná kontrola nad zápasmi prostredníctvom „posesie“ – držania lopty. Pred štyrmi rokmi sme obdivovali Nemecko v jeho najkrajšej podobe s tímovosťou, priamočiarosťou, rýchlosťou. Teraz je tu nové Francúzsko, prelínajúce fyzickú silu, technické schopnosti, taktické majstrovstvo a šikovnosť vtkanú do závratnej rýchlosti, čosi ako futbal v inom G.

triumf kvality a mladosti

Pritom je to mladé mužstvo s vekovým priemerom 25 rokov a 10 mesiacov. Mladší káder majstrov sveta mala len Brazília 1970. Všetko nasvedčuje tomu, že Francúzsko môže zostať pod víťazným oblúkom dlhší čas. Blizučko k obrovskému úspechu bolo už pred dvoma rokmi. Doma pokazilo na EURE až finále s Portugalskom a práve táto lekcia bola azda posledným dielikom novej víťaznej mozaiky. „Zajtra nejdeme hrať finále, ideme ho vyhrať,“ povedal hráčom na večeri pred moskovským vyvrcholením Didier Deschamps.

Pred šiestimi rokmi prebral reprezentáciu od bývalého spoluhráča Laurenta Blanca. Na mundiale v Brazílii 2014 stroskotal v štvrťfinále, ale vytiahol do tímu mladých hráčov, ktorí sú dnes šampiómi – Varaneho, Griezmanna, Pogbu a v období po ME 2016 sa nebál staviť na ďalších. Počas kvalifikácie prišli do tímu Sidibe, Mendy, Lemar, Tolisso, Dembele, Fekir, krátko pred MS sa stali mladíci Pavard a Lucas Hernandez členmi základnej jedenástky. Do Ruska vzal 14 iných hráčov oproti EURU, a to necestovali mená ako Coman, Martial, Lacazette, Payet, Rabiot, Sissoko.

„Svet si nebude pamätať toto MS len pre spanilú jazdu Francúzov.“

Francúzom vyčítali herný prejav, pri ktorom stavili na efektivitu a produkciu výsledkov. Prvenstvo v skupine bolo opradené zmrznutým prvým polčasom proti Austrálii, vyčkávacou taktikou v druhom polčase proti Peru a odpochodovanou nudnou remízou 0:0 s Dánskom. Deschamps si však nič nepripúšťal, zo zvolenej cesty nezišiel. Les Bleus využili proti Argentíne jej tragickú formu a dezolátnu obranu, počas jedenástich minút otočili z 1:2 na 4:2, až ste mali zrazu pocit, že ak by hrali v takomto tempe celý zápas, musí to byť strelecký koncert.

Uruguaj a Belgicko vyradili vďaka úchvatným Griezmannovým centrom z priamych a rohových kopov, víťazný kurz nastavili gólovými hlavičkami stopérov Varaneho a Umtitiho. Výhra nad ultrasilným Belgickom po vzorovej 40-minútovej defenzívnej hre urobila z Francúzska definitívne topfavorita.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite