Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najvyšší ústavní činitelia si pripomenuli 79. výročie SNP kladením vencov

.tasr .spoločnosť

Spomienka sa uskutočnila v pietnej atmosfére bez príhovorov.

Najvyšší ústavní činitelia si pripomenuli 79. výročie SNP kladením vencov SITA/Jakub Julény

prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár, premiér SR Ľudovít Ódor a ďalší hostia sa v utorok ráno zúčastnili na pietnom akte kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

Tradičná spomienka s kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP sa uskutočnila v komornej atmosfére bez príhovorov hostí, areál Múzea SNP s celodenným sprievodným programom je pre verejnosť otvorený od 10.00 h.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje SNP za jednu z najdôležitejších historických udalostí krajiny a považuje za potrebné si ju pripomínať. „Je to pripomienka všetkých tých, ktorí sa obetovali pre našu slobodu, pre našu budúcnosť,“ povedala prezidentka médiám po pietnom akte.

SNP bolo jedným z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe. Zúčastnilo sa na ňom približne 60.000 slovenských vojakov, 18.000 partizánov a tiež vojaci československej zahraničnej armády. 

Spolu so Slovákmi bojovali v SNP aj príslušníci tridsiatich národov a národností z Európy, ale aj z Austrálie. Vďaka SNP sa Slovensko zaradilo medzi spojencov bojujúcich proti Adolfovi Hitlerovi.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite