Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bolo na samite povedané ozaj všetko?

.marína Gálisová .spoločnosť .politika

Mesiace pred júlovým samitom NATO sa diskutovalo o Ukrajine a jej členstve. Zneli silné apely aj slabé výhovorky. Výsledok samitu je tiež zmesou sily aj slabosti. Čo z toho prevládne, je kľúčové – Putin sa díva.

Bolo na samite povedané ozaj všetko? PAVEL GOLOVKIN/AP/SITA 12. júl 2023 Vilnius, Litva: Predstavitelia najsilnejších krajín sveta s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na samite NATO.

silné apely prišli od rešpektovaných harcovníkov, ešte pamätníkov studenej vojny, a dali sa zaradiť do dvoch táborov: jedného pragmatického a druhého idealistického.

Ako príklad pragmatizmu môže byť uvedený Henry Kissinger. Storočný diplomat má za sebou odkaz veľkej šírky aj kontroverznosti. Bol v službách amerických prezidentov a nebol idealista: vždy bol pragmatikom hájacim americké záujmy. Pragmatizmus neznamenal bezhodnotovosť: Kissinger vychádzal z hodnotového rámca demokracie, slobody a patriotizmu, no jeho postupy pri obhajobe amerických záujmov sa riadili realitou – alebo tým, ako realitu čítal. Teda prínosnými spojenectvami a dosiahnuteľnými cieľmi. Nie všetky kroky zrodené z týchto východísk boli morálne jednoznačné. Tak to v diplomacii chodí vždy a za studenej vojny to platilo dvojnásobne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite