Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Európa – tvorivo nejednotný kontinent

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Vlastne by sme mali hovoriť o subkontinente, o výbežku Eurázie. To je však zemepisný termín. Vzaté politicky, inštitucionálne a kultúrne, Európa behom svojej dlhej histórie vytvorila zvláštny svet s vlastným sebavedomím.

Esej: Európa – tvorivo nejednotný kontinent JOSHUA STEVENS/NASA Obrázok Európy vytvorený NASA Earth Observatory s použitím údajov z družice.

anarchia a sloboda

Tento svet bol vždy v istej miere anarchický, nepokojný, vnútorne konfliktný. Anarchia mala svoje temné stránky. A predsa sa ukázala pozoruhodne tvorivou. Vyvolala zvláštnu dynamiku vývoja a prispela k vytvoreniu étosu slobody, ktorý Európu odlíšil od iných oblastí eurázijskej kontinentálnej masy. Koniec-koncov, anarchia môže znamenať nedostatok ústrednej vlády, pluralitu centier rozhodovania či zdrojov lojality, nemusí však znamenať nedostatok noriem správania a „pravidiel hry“. A nemusí znamenať ani nedostatok spoločnej kultúry. Anarchiu si nemožno zamieňať s anómiou.

K dejinám tejto tvorivej anarchie patria aj dejiny inštitúcie národného štátu – alebo môžeme povedať v množnom čísle: národných štátov, plurality politických a právnych systémov aj kultúrnych vzorcov v rôznej miere odlišnosti.

Povahy a perspektívy tejto zložitej a vnútornými napätiami definovanej inštitúcie sa týka veľká časť dnešných rozhovorov a sporov o európskej integrácii. Národný štát je realitou, no zároveň pre mnohých kameňom úrazu. Neraz býva zatracovaný ako koreň všetkého zla, ktorý vraj treba rozpustiť v nejakom veľkolepom nadnárodnom projekte budúcnosti. Inokedy sa však naň odvolávame ako na poslednú oporu v chaotickom svete neskorej, „tekutej“ modernity.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite