Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Konzervatívci verzus liberáli

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Šermovanie termínmi „konzervativizmu“ a „liberalizmu“ sa u nás udomácnilo natoľko, až to prekrylo skutočnosť, že tieto mená sú v našom jazyku pomerne nedávnym importom. Nehovoriac o tom, že aj tam, kde tieto mená vznikli, zmenili mnohokrát svoj konkrétny obsah.

Esej: Konzervatívci verzus liberáli WIKIMEDIA COMMONS

napriek tomu toto rozdelenie nie je celkom náhodné ani svojvoľné. Má svoj význam pre naše dnešné, aktuálne politické dianie. A nielen politické, ale napríklad aj kultúrne a morálne. Politika nikdy nie je bez dotyku s inými oblasťami nášho myslenia a konania.

Nie, nebudem sa tu oddávať žiadnemu predvolebnému kortešovaniu. Ani nemám v úmysle zostavovať triediace tabuľky pre tunajšie aktuálne existujúce politické strany. To prvé sem jednoducho nepatrí. A to druhé by bola enormná úloha už vzhľadom na roztrieštenosť našej stranícko-politickej scény, plnej najrôznejších ťažko čitateľných novotvarov. Pokúsime sa radšej o stručné priblíženie toho, čo možno rozumieť pod „konzervativizmom“ a „liberalizmom“. Načrtneme si povahu ich vzájomného sporu aj nástrah a pokušení, ktorým ich stúpenci musia čeliť. V každom prípade, nie je na škodu trocha pojmového osvetlenia tam, kde zväčša počúvame len bojové heslá, ktoré môžu poslúžiť mobilizácii davov, nie však kritickému porozumeniu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite