Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhlásenie k poslaneckému návrhu na doplnenie zákona o rodnom čísle

.slovenská psychiatrická spoločnosť .michal Patarák .spoločnosť

Návrh zákona poslancov Jozefa Lukáča, Anny Andrejuvovej, Evy Hudecovej a Anny Záborskej, ktorý by mal dopĺňať zákon 301/1995 o rodnom čísle, po ktorého schválení by bolo možné meniť rodné číslo jedinca len na základe pohlavia určeného genetickým testom, je z medicínskeho hľadiska neprijateľný. Vychádza z mylného predpokladu o jednoznačnosti genetického testu na správne určenie pohlavia.

Vyhlásenie k poslaneckému návrhu na doplnenie zákona o rodnom čísle SITA/BRANISLAV BIBEL

genetické pohlavie, teda kombinácia XX alebo XY pohlavných chromozómov, sa síce považuje za základ biologického pohlavia, zohľadňujú sa však ďalšie aspekty (okrem genetickej, aj napríklad hormonálne, gonadálne, genitálne, psychologické). 

Existuje mnoho stavov, pri ktorých genetický test nie je jasným ukazovateľom pohlavia. Určité geneticky podmienené poruchy sú charakteristické chýbaním jedného pohlavného chromozómu (Turnerov syndróm, 45 X0), nadpočetným pohlavným chromozómom (Klinefelterov syndróm, 47 XXY, syndróm 47 XYY alebo 48 XXYY) alebo kombináciami v medicíne nazývanými ako mozaiky (napríklad 45 X/46 XY). Rozpoznávame aj intersexuálne stavy, ktoré sú charakteristické iným genetickým ako gonadálnym pohlavím (pohlavie určené na základe pohlavných hormónov produkovaných pohlavnými žľazami a ich účinkov), pričom v obidvoch prípadoch ide o kategórie takzvaného biologického pohlavia. 

Ide napríklad o jedincov, ktorí majú mužský karyotyp 46 XY, ale majú narušenú syntézu mužského pohlavného hormónu alebo citlivosť receptorov na jeho účinky, takže majú ženské pohlavné znaky a často aj pohlavnú príslušnosť, alebo o jedincov, ktorí majú ženský karyotyp 46 XX, avšak zvýšenú syntézu mužských pohlavných hormónov, napríklad pre hyperpláziu nadobličiek, takže majú mužské pohlavné znaky a často aj pohlavnú príslušnosť. Príčin a typov týchto stavov je veľmi veľa a ich menovanie presahuje charakter a účel tohto odborného stanoviska.

Genetické pohlavie nie je vôbec určujúce pre prežívanie príslušnosti k určitému pohlaviu v prípade transrodových osôb, u ktorých by takýto návrh zákona úplne znemožnil právnu tranzíciu, čo je zavŕšenie medicínsky asistovanej tranzície a jedným z centrálnych vyústení a cieľov zdravotnej starostlivosti o tieto osoby. 

Z týchto dôvodov považujeme návrh na doplnenie zákona o rodnom čísle za návrh, ktorý nemá žiadny medicínsky a odborný základ, ktorý nijakým spôsobom neprispeje k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti, práve naopak, v mnohých prípadoch ju sproblematizuje, zablokuje alebo úplne znemožní a ktorý je v príkrom rozpore s doterajšou praxou takzvanej zmeny pohlavia. Veľmi znepokojivým rozmerom navrhovaného zákona je jeho zjavná neetickosť a ohrozenie ľudských práv a slobôd.  

Vyhlásenie Slovenskej psychiatrickej spoločnosti SLS podporujú:

  • Hlavná odborníčka MZ SR pre psychiatriu, doc. MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD.
  • Sekcia sexuológie SPsS SLS
  • Slovenská sexuologická spoločnosť
  • Slovenská endokrinologická spoločnosť
  • Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť
  • Slovenská spoločnosť lekárskej genetiky (ktorá vo veci vydáva aj vlastné stanovisko)

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite