Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Nie som proti kapitalizmu,“ hovorí v najnovšej knihe pápež František

.michal Oláh .spoločnosť

„Neodsudzujem kapitalizmus, ako mi to niektorí ľudia pripisujú a nie som ani proti trhovej ekonomike,“ uviedol pápež František vo svojej najnovšej knihe rozhovorov „The Shepherd: Francis' Challenges, Reasons, and Reflections on His Pontificate“ (Pastier: Františkove výzvy, dôvody a reflexie jeho pontifikátu) z pera argentínskeho novinára Francesca Ambrogettiho a jeho talianskej kolegyne Sergie Rubini. Kniha vyšla 1. marca 2023.

„Nie som proti kapitalizmu,“ hovorí v najnovšej knihe pápež František SITA/AP Photo/Andrew Medichini

kniha vydaná v Buenos Aires hodnotí desaťročný pontifikát pápeža Františka v duchu najcitlivejších otázok kladených počas tohto obdobia pontifikovi , v ktorých sa nevyhol ani opakovanej kritike za údajnú podporu extrémistického juhoamerického ľavicového hnutia známeho ako „peronizmus“ (sociálne a národné hnutie presadzované argentínskym exprezidentom Juanom Perónom a jeho Peronistickou stranou v 40. až 70. rokoch v Argentíne, označené tiež ako tretia cesta medzi kapitalizmom a socializmom, ktorého súčasťou bolo napríklad znárodňovanie súkromného majetku). 

V zvláštnej samostatnej kapitole pápež všetky minulé a súčasné napojenia na „perónistov“ odmieta a označuje tieto tvrdenie za „lož“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite