Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvé zmienky o sviatku zamilovaných prišli na územie Slovenska s prekladmi Shakespeara

.sita .spoločnosť

Do štátov bývalého socialistického bloku začal masívny pretlak valentínskeho sviatku po páde komunistického režimu.

Prvé zmienky o sviatku zamilovaných prišli na územie Slovenska s prekladmi Shakespeara pexels.com/Criativith

sviatok svätého Valentína, dnes známy ako oslava lásky, vznikol koncom 14. storočia na anglickom kráľovskom dvore a postupne sa rozšíril do ďalších západoeurópskych krajín. V príbehu 19. storočia sa v USA Valentín premenil na moderný komerčný sviatok. Slováci ho spoznali v 70. rokoch 18. storočia najmä prostredníctvom prekladu diel Shakespeara, napríklad tragédie Hamlet, ktorý obsahoval zmienky o valentínskych zvykoch. Od polovice 19. storočia o ňom informovali aj články v novinách. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa zo Slovenskej akadémie vied Katarína Gáliková.

„V 20. storočí bola na Slovensku zdrojom informácií o sviatku Valentín aj výučba angličtiny, ktorej súčasťou boli reálie o spôsobe života a kultúre obyvateľov Veľkej Británie a USA,“ dodal Juraj Zajonc z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV, ktorý sa výskumu tohto sviatku v Európe a na Slovensku venuje od roku 2011. „Podľa reprezentatívneho prieskumu z roku 2019 takmer 3,5 percenta opýtaných nad 40 rokov oslavovalo sviatok sv. Valentína už aj pred rokom 1989,“ spresňuje.

Do štátov bývalého socialistického bloku začal masívny pretlak valentínskeho sviatku po páde komunistického režimu. Na Slovensko začal Valentín intenzívne vstupovať začiatkom 90-tych rokov. „Na Slovensku sa šíril predovšetkým ako sviatok romantickej lásky zaľúbencov, partnerskej lásky milencov, snúbencov a manželov. Už vtedy bol aj oslavou lásky rodičovskej a rodinnej a tiež sviatkom pripomínania, upevňovania pozitívnych medziľudských vzťahov medzi priateľmi či kolegami v práci,“ vysvetľuje etnológ. Do sviatku sv. Valentína sa dostala aj charitatívna láska, láska k Bohu, láska človeka k zvieratám, mestu i prírode.

Dôležitosť sviatku dodala do istej miery aj pandémia ochorenia covid-19.„Toto neľahké obdobie potvrdilo, že sviatok sv. Valentína je dôležitou príležitosťou, ktorá v ľuďoch vytvára pocit spolupatričnosti a ponúka im širokú škálu spôsobov, ako si pripomenúť a uvedomiť významnú a špecifickú hodnotu medziľudských vzťahov,“ uzatvára Zajonc.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite