Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Mojžiš: Stroje tvoria a vymýšľajú. Naozaj?

.martin Mojžiš .spoločnosť .veda

Minulý rok sprístupnila spoločnosť OpenAI verejnosti dve svoje umelé inteligencie. Začiatkom roka jednu, ktorá vie vytvárať obrazy na základe slovného zadania. Na konci roka druhú, ktorá vie s človekom rozumne konverzovať na ľubovoľnú tému. Začínajú sa nám stroje podobať?

Martin Mojžiš: Stroje tvoria a vymýšľajú. Naozaj? ILUSTRÁCIA PETER HOMOLA/DALL-E Chatovanie s ChatGPT, ilustrácia vytvorená pomocou maľovacieho programu DALL-E. Umelá inteligencia nij ako nerozumie obrazom, ktoré vytvorila, nij ako nechápe význam viet, ktoré napísala. Tvorivosť, vedomosti, nevedomosti, to všetko je len na našej strane.

ak ste si to ešte neskúsili, rozhodne to odporúčame. Prihláste sa na stránku DALL-E alebo na stránku ChatGPT a skúste sa pobaviť s jednou alebo druhou umelou inteligenciou. Určite to na vás zapôsobí. A ak sa vám z nejakého dôvodu prihlasovať nechce, pokúsime sa vám ten zážitok aspoň nepriamo sprostredkovať.

Maľujúci program DALL-E je o čosi starší a už sme o ňom (a o iných podobných programoch) písali v .týždni 2022/33. Takže tentoraz bude reč najmä o umelej inteligencii ChatGPT. Rozhovor s ňou sme chvíľu viedli v angličtine a potom sme sa spýtali po slovensky: „Poznáš časopis .týždeň?“ Odpoveď prišla okamžite, tiež v slovenčine.

„Áno, poznám časopis .týždeň. Je to slovenský týždenník, ktorý sa venuje politike, spoločenským a ekonomickým témam. Vydáva ho vydavateľstvo Petit Press a založil ho Pavol Rusko v roku 2000. Časopis sa vyznačuje kritickým pohľadom na dianie v spoločnosti a silnou investigatívnou žurnalistikou. Bol tiež niekoľkokrát ocenený za svoju prácu.“

Na uvedenej odpovedi je asi najpozoruhodnejší ten nezmysel s Pavlom Ruskom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite