Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.zvedochtivé čítanie: Vyženie veda náboženské príbehy?

.andrej Zeman .spoločnosť .veda

Vianoce máme akurát za sebou. Čas, ktorý sa prirodzene spája s príbehmi o narodení Božieho syna v zapadákove zvanom Betlehem. Zároveň to však nie je jediný príbeh, s ktorým sme sa v tomto období stretli.

.zvedochtivé čítanie: Vyženie veda náboženské príbehy? XYUI MOK/GETTY IMAGES Jednou navrhovanou alternatívnou je napríklad sláviť namiesto Vianoc zrod vesmíru.

kto si zapne televíziu alebo otvorí ponuku na Netflixe, ocitne sa v záplave ďalších príbehových možností. Od rozprávok až po Sám doma či Smrtonosnú pascu... Prečo nás príbehy poriadne pútajú? Alebo, samozrejme, presnejšie: Prečo sú niektoré príbehy úspešné a iné upadnú do zabudnutia? Tie najväčšie a najznámejšie príbehy boli úzko prepletené s náboženskými témami, postavami a otázkami: Príbeh o Gilgamešovi, o putovaní Odysea, biblická literatúra, Beowulf, Danteho Božská komédia či iné svetové mytológie sú tohto jasným príkladom.

náboženské vs vedecké príbehy

Tieto tradičné príbehy však dnes majú aj konkurenciu. Biblické príbehy či klasickí autori už nie sú na trhu jedinými možnosťami. Teraz mám na mysli konkurenciu, ktorú im robia vedecké naratívy. Motiváciou je, zdá sa, presvedčenie niektorých moderných autorov, že realita je lepšia ako náboženská fikcia. Teda, realita v tom zmysle, ako nám ju predstavuje súčasná veda, je údajne lepšia ako mnohé iné vymyslené príbehy, a to hlavne tie náboženské, či ešte presnejšie, tie biblické.

Za zmienku stojí hnutie takzvaného Nového ateizmu, ktoré sa rozmohlo na začiatku 21. storočia. Viacerí autori, ktorí do neho patria, prichádzali s názvami kníh, ktoré mali pre naše dnešné účely veľavravné názvy: napríklad Najväčšia šou na zemi (od Richarda Dawkinsa), Najlepší doteraz rozpovedaný príbeh (od Lawrenca Kraussa) či článok s podobným názvom od Neila deGrassea Tysona.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite