Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Nietzscheho otázka – môžu byť Vianoce bez Boha?

.jakub Betinský .kultúra .kultúra

Vianoce sú tradične čas, keď si po roku nastavujeme morálny kompas a upratujeme hodnotové priority. Zase raz oslavujeme krásu rodinných a priateľských vzťahov, pripomíname si altruizmus a nezištnosť. Utvrdzujeme sa v univerzálnosti hodnôt ako spolupatričnosť či ľudská dôstojnosť.

.zvedochtivé čítanie: Nietzscheho otázka – môžu byť Vianoce bez Boha? FOTO WIKIMEDIA COMMONS Edvard Munch: Friedrich Nietzsche, 1906.

tieto hodnoty však nie sú samozrejmosťou a niektoré majú nielen viacero úrovní, ale ich obsahy môžu byť niekedy až protichodné. V dnešnom (pred)vianočnom rozmýšľaní by som sa preto chcel pozrieť na komplexnosť konceptu ľudskosti a ľudskej dôstojnosti – pre účely tejto eseje ich budem chápať ako významovo rovnaké – a položiť v duchu nemeckého filozofa Friedricha Nietzscheho jednoduchú, ale zásadnú otázku: Môžu byť Vianoce bez Boha?

tri kotvy pocitu ľudskosti

Existujú aspoň tri spôsoby, ako ukotviť naše chápanie ľudskosti, teda pocitu či presvedčenia, že sme takpovediac všetci na jednej lodi. I keď sme ako ľudia často až priepastne rozdielni, stále nás spája to, že sme ľudia a že vieme cez priepasti stavať mosty.

Prvé chápanie ľudskosti pochádza z antického Grécka, druhé z doby renesančného humanizmu a osvietenstva a tretie z pera kresťanstva. Postup bude nasledovný. V krátkosti ich predstavím a potom vyslovím istú pochybnosť, ktorú nazývam Nietzscheho otázka, a znie nasledovne: Ak neexistuje Boh, mení sa naše chápanie ľudskosti? Inými slovami, ak neexistuje Boh, je možné veriť v ideál ľudskosti, ktorý predpokladá, že sme si všetci rovní? Ak sú Vianoce stále symbolom tejto ľudskosti, štedrosti, solidarity a dobroty bez predsudkov a hraníc, môžu byť Vianoce aj bez Boha? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite