Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň vyhlásil osobnosti Slovenska za rok 2022

.redakcia .spoločnosť

Hlavnou osobnosťou Slovenska 2022 podľa .týždňa sú všetci, ktorí pomohli Ukrajine. Osobnosťami Slovenska 2022 sú aj Zuzana Čaputová, Ivan Korčok a Roman Samotný.

.týždeň vyhlásil osobnosti Slovenska za rok 2022 CHRISTOPHER FURLONG/GETTY IMAGES 9. marec 2022, Veľké Slemence: Záchranné služby a dobrovoľníci pomáhajú utečencom z Ukrajiny na ceste do prijímacieho strediska.

hlavná osobnosť Slovenska za rok 2022: Slovenská pomoc Ukrajine

Za kolektívnu osobnosť roka vyhlasuje .týždeň všetkých jednotlivcov, organizácie či komunity, ktoré na Slovensku od začiatku ruskej invázie pomáhali Ukrajincom. Dobrý pocit z reakcií Slovenska na dôležité svetové udalosti je zriedkavý. Na prelome zimy a jari tohto roku sa však niečo zmenilo a slová o pohostinnosti Slovákov sa stali žitou realitou.

Už v prvých hodinách a dňoch od Putinovho napadnutia Ukrajiny prúdili na naše územie cez hraničné priechody tisícky vyľakaných ľudí, zväčšia žien s deťmi. Neostali bez pomoci, na hraniciach ich čakali dobrovoľníci. Množstvo mimovládnych a neskôr aj vládnych organizácií ponúkalo humanitárnu pomoc. V prvej línii boli neznámi jednotlivci, ale aj Slovenská katolícka charita, lekári, zdravotné sestry a záchranári, ktorí vo voľnom čase poskytovali lekársku starostlivosť. Psychológovia a psychiatri pomáhali v centrách po celom Slovensku. Tisícky ľudí bolo pripravených na zavolanie poskytnúť vlastné autá a rozvážali Ukrajincov do miest a dedín, kde na nich čakali pripravené byty, domy alebo izby. A mnohí Slováci utečencom poskytujú ubytovanie dodnes. Výstižný bol rozhovor s archeológom Gabrielom Lukáčom, ktorý pri diskusii o tom, koľko utečencov by sme mali z Ukrajiny prijať, povedal: „Toľko, koľko bude potrebné.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite