Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Zálešák: Nenaletieť blúznivcom, vyhnúť sa extrému

.tomáš Zálešák .spoločnosť .editorial

Každoročné správy think tanku Freedom House varujú. Miera slobody vo svete klesá kontinuálne najmenej počas dvoch dekád. Aj keď sa to týka istých krajín viac než iných, erózia neobchádza nikoho. Ani doposiaľ etablované „liberálne demokracie“.

Tomáš Zálešák: Nenaletieť blúznivcom, vyhnúť sa extrému KEVIN FRAYER/GETTY IMAGES 1. júl 2021 Peking, Čína: Portrét bývaleho predsedu Komunistickej strany Číny Mao Ce-tunga na ceremónii k 100. výročiu založenia Komunistickej strany Číny na Námestí nebeského pokoja.

nedemokratické či autoritárske režimy medzitým zjavne pritvrdzujú kurz naznačujúci rehabilitáciu prvkov totalitarizmu 20. storočia. Putinovo Rusko a Čína pod vedením Si Ťin-pchinga sú toho vynikajúcimi príkladmi, zďaleka však nie jedinými.

Postupné skĺzavanie do neslobody v rôznych parametroch sprevádza šírenie a rastúca popularita rôznych „alternatív“ voči slobodným zriadeniam. Tomu napomáha dlhodobo sa prehlbujúca nestabilita, rozpad štátov (teda aj vzostup počtu „zlyhávajúcich“ štátov), krízové situácie v ekonomike, pandémia, úzkosť z budúcnosti, dezorientácia, sklamanie očakávaní.

To všetko môže napomáhať aj vzostupu nových ideologických hnutí, ktorých stúpenci realizujú svoje vízie kolektívnym násilím. A tie zase spätne pôsobia ešte viac rozrušujúco na podmienky, ktoré zakladajú slobodný a usporiadaný život, či samotnú jeho možnosť.

dopyt po neslobode?

Volanie po alternatívach voči slobodnému zriadeniu je sprevádzané volaním po radikálnej zmene pomerov síl vo svete. Mnohí síce nemajú konzistentnú predstavu, ako bude ten skvelý nový svet vyzerať; motivuje ich však široko zdieľaný, stupňovaný, nezriedka propagandisticky bičovaný pocit nespokojnosti s daným stavom. V túžbe po jeho radikálnom odmietnutí sa potom nie náhodou stretávajú veľmi rôznorodé hnutia – od „krajnej pravice“ až po „krajnú ľavicu“, nech už sa nazývajú akýmikoľvek menami.

Tieto hnutia môžu byť viac alebo menej vyprofilované. Môžu mať podobu masovo-populistickú alebo intelektuálne elitársku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite