Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František dnes prvýkrát priamo vyzval Putina k zastaveniu násilia

.michal Oláh .spoločnosť

František počas dnešného tradičného príhovoru vo Vatikáne apeloval na prezidenta Ruskej federácie, aby zastavil vojnu a uzavrel okamžité prímerie.

Pápež František dnes prvýkrát priamo vyzval Putina k zastaveniu násilia SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino

vo svojom príhovore pápež vyzval ruského prezidenta, aby „zastavil špirálu násilia a smrti aj v záujme vlastného ľudu“. Bolo to po prvýkrát, čo sa František verejne obrátil priamo na ruského prezidenta, hoci Vladimira Putina vzhľadom na vatikánsky protokol neoslovil menom, ale funkciou hlavy štátu. Vyzval tiež prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, aby „bol otvorený serióznym návrhom na uzavretie mieru“. Rovnako ako prezidenta Ruskej federácie neoslovil Zelenského menom, ale funkciou hlavy štátu. 

Príhovor adresovaný hlavám znepriatelených štátov je reakciou na nebezpečnú eskaláciu vojny na Ukrajine s potenciálom použitia jadrových zbraní ruským agresorom. Pápežova diplomatická výzva prichádza v čase, kedy ani jeden z prezidentov nie sú z rozdielnych dôvodov pripravení uzavrieť mier. Putin chce získať 15 % Ukrajiny, zatiaľ čo Zelenskyj prevzal s pomocou Západu iniciatívu v protiofenzíve. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite