Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Prerušené partnerstvo?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Kontroverzie okolo prelomenia verdiktu Roe v. Wade ilustrujú oveľa rozsiahlejší problém. Ten zasahuje základy chápania pojmov ústavy, vlády zákona, slobody a práv, delenia a kontroly moci. Zároveň vplýva na mnoho sporných otázok, ktoré sa môžu javiť ako neriešiteľné a vrhajú tieň na budúcnosť slobodného zriadenia.

Esej: Prerušené partnerstvo? KEVIN DIETSCH/GETTY IMAGES 14. máj 2022 Washington, USA: Protesty pred budovou Najvyššieho súdu po uniknutí informácie o plánovanom zvrátení Roe vs Wade.

aj keby išlo iba o striktne vymedzené otázky právnej vedy, stále by to bol hustý prales. Spory však zasahujú aj oblasť politiky, morálky, do hry sa dostávajú odvolávky na kultúru a tam, kde je kultúra, nájdeme spravidla aj nejaký kult – sme teda konfrontovaní aj s otázkami náboženstva. To platí tak pre vysoko religiózne spoločnosti (ako v USA), ako aj pre spoločnosti značne sekularizované (ako v Európe). Pravda, miera religiozity v spoločnosti a miera odluky cirkvi od štátu nie je jedno a to isté, a to sa týka aj miery vplyvu náboženstva na politiku a zákonodarstvo.

zabudnuté základy?

Je to prirodzené. Ani právo, tobôž ústavné právo, neznamená len technológiu prijímania či dokonca „vyrábania“ zákonov, hoci mnohí z nás sú zvyknutí naň takto nazerať. Dotyky a prieniky s inými disciplínami sú nevyhnutné. Filozofia práva sa tu zdá kardinálnym spomedzi takýchto „prienikov“. Ale tam, kde sa právna filozofia pokladá za nepraktickú výstrednosť, na ktorú pri riešení aktuálnych problémov nie je čas, nastupuje stranícka zaslepenosť a meranie síl prostredníctvom „priamej akcie“.

Ignorantský populizmus sa dostáva do konfliktu s arogantným elitárstvom a v konečnom dôsledku sa právo politizuje. A hoci sa dnes radi odvolávame na „kritické myslenie“ (ten výraz už dostal krídla), v skutočnosti ho už nevieme odlíšiť od nekritického ideologizovania. Dnes často pretriasané „kultúrne vojny“ sa tak pri bližšom ohľade javia ako zárodky ideologických konfliktov, a stačí letmý pohľad na históriu, aby nás pri tejto zmienke zamrazilo.

„V čase demokracie sme si zvykli pozerať sa na právo ako na nástroj dosahovania konkrétnych výsledkov, ktoré pokladáme za dôležitejšie než dodržiavanie pravidiel pre ne samé.“

Hoci prípad Roe v. Wade nie je výlučne predmetom tejto krátkej reflexie, má význam ho spomenúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite