Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Roe, Wade, Slovensko

.týždeň .témy

Zrušenie rozhodnutia Roe verzus Wade vyvolalo búrlivú diskusiu, protesty i jasot. V čom ovplyvní Slovensko? A ako zabrániť prehlbovaniu zákopov v spoločnosti medzi konzervatívcami a liberálmi?

Téma .týždňa: Roe, Wade, Slovensko
4. júl 2022 Washington, USA: Aktivisti za práva na potrat pred Bielym domom. Po zvrátení verdiktu Roe vs Wade prebiehajú protesty po celej krajine. FOTO: NATHAN HOWARD/GETTY IMAGES

OBSAH

Kto je za života kto proti nemu? .štefan Hríb
Mať v úcte iný názor .martin Mojžiš
Je tu povinnosť zmenšovať zlo .marína Gálisová
Toto by nemal byť vzor pre Slovensko .marína Gálisová
Jane Roe, Najvyšší súd a extrémizmus .marína Gálisová
L

Kto je za života kto proti nemu?

.štefan Hríb .témy

Rozhodnutie amerického Najvyššieho súdu, že potrat nie je federálne ľudské právo, vyvolalo vášne. A keďže to radikáli z oboch strán isto využijú aj u nás, pre pokoj na Slovensku je užitočné vopred pomenovať fakty.

v prvom rade, zvrátením verdiktu Roe vs Wade neboli v Amerike zakázané potraty. Stalo sa len to, že potraty prestali byť federálnym ústavným právom, ktoré bolo nad-radené nad rozhodnutia jednotlivých štátov Únie. Najvyšší súd USA k tomu uviedol: „Ústava USA nepriznáva právo na umelé prerušenie tehotenstva. Právomoc regulovať umelé prerušenie tehotenstva sa vracia ľuďom a ich voleným zástupcom.“ Po tom-to rozhodnutí je teda v rukách Texasu, New Yorku či Kalifornie, ako si upravia interrupcie. Tým sa Amerika posunula na úroveň mnohých európskych štátov vrátane Slovenska, ktoré si interrupcie upravujú demokratickým procesom, kde volič rozhodne o väčšine a tá potom rozhoduje o zákonoch vrátane tých interrupčných. Americký Najvyšší súd teda nevrátil USA „do stredoveku“, ako to občas zaznieva u nás, on len nenašiel oporu pre potrat priamo v ústave – a ak teda niekam USA vrátil, tak skôr k Európe.

24. jún 2022 Washington, USA: V rámci procesu Dobbs vs Jackson Women‘s Health Organization bol zrušený rozsudok Roe vs Wade z roku 1973. Zástankyne práva na potrat prejavujú svoj nesúhlas a obavy z ilegálnych potratov.BRANDON BELL/GETTY IMAGES24. jún 2022 Washington, USA: V rámci procesu Dobbs vs Jackson Women‘s Health Organization bol zrušený rozsudok Roe vs Wade z roku 1973. Zástankyne práva na potrat prejavujú svoj nesúhlas a obavy z ilegálnych potratov.

Tu, samozrejme, vzniká otázka, prečo potom Najvyšší súd v inom zložení v roku 1973 túto oporu v americkej ústave našiel. Nepekná, no pravdivá odpoveď je, že vtedy aj dnes rozhodlo práve ono zloženie. V zložení z roku 1973 videl súd interrupcie ako súčasť práva na súkromie, hoci ústava to explicitne neobsahuje, v zložení z tohto roku súd právo na interrupcie v ústave nenašiel, hoci tým prelomil 50 rokov trvajúci  precedens. Rozdiel je v tom, že kým v roku 1973 mali na Najvyššom súde prevahu liberálnejší sudcovia, v roku 2022 tvoria väčšinu tí konzervatívnejší. 

Ale pozor – nie je to tak, že prví či druhí sú slabí v ústavnom práve, a preto rozhodli zle. Obe skupiny tvoria skvelí znalci ústavného práva. Majú len iný pohľad na to, ako sa pozerať na americkú

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite