Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Západ je napriek kremeľskej propagande silnejší. Aj po vojenskej stránke

.vladimír Monček .spoločnosť .téma

Od čias zúriacej studenej vojny sa počet atómových zbraní vo svete podstatne znížil. Nukleárne arzenály veľmocí sú však stále rozsiahle.

Západ je napriek kremeľskej propagande silnejší. Aj po vojenskej stránke SEFA KARACAN/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 7. máj 2021 Moskva, Rusko: Bombardér Tupolev TU-160 prelietava na Červenom námestí počas generálky na Deň víťazstva. Prehliadka sa uskutočnila 9. mája v rámci pripomenutia si víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

nie je jednoduché porovnať moc ozbrojených síl. Záleží to totiž na viacerých faktoroch, nielen na jednoduchých číslach. Takými sú napríklad všeobecná doktrína, stratégia, výcvik či, ako sa ukázalo v posledných dňoch na Ukrajine, údržba techniky. Pri atómových zbraniach to platí tiež, ale zároveň sú si sily jadrových mocností do istej miery podobné. 

Na začiatok treba povedať, že existuje niekoľko spôsobov, ktorými je možné jadrovú zbraň dopraviť do cieľa. Tým prvým a najstarším je zhodenie bomby na cieľ lietadlom. To má svoje nevýhody – predovšetkým sa musí bombardér dostať k cieľu, čo v prostredí modernej protivzdušnej obrany nemusí byť vôbec jednoduché. Na druhej strane, bombardéry poskytujú istú flexibilitu a možnosť stupňovať rozsah odpovede. Preto si nukleárne štáty ponechávajú bombardéry schopné niesť jadrové bomby.

26. júl 2017 Petrohrad, Rusko: Jadrová ponorka Dmitrij Donsky prichádza do prístavu, aby sa zúčastnila na prehliadke lodí pri príležitosti Dňa ruského námorníctva .SERGEY MIHAILICENKO/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES26. júl 2017 Petrohrad, Rusko: Jadrová ponorka Dmitrij Donsky prichádza do prístavu, aby sa zúčastnila na prehliadke lodí pri príležitosti Dňa ruského námorníctva .

Ďalším spôsobom, ako dopraviť jadrovú hlavicu do cieľa, je použitie vo vzduchu vypúšťaných striel s plochou dráhou letu, v angličtine nazývaných Air-Launched Cruise Missile (ALCM). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite