Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Medvec, Jeseňák: Kto je obor a kto lilipután na steroidoch?

.juraj Medvec .šimon Jeseňák .spoločnosť .téma

„Bez Ruska neprežijeme“ – mýtus. Bez Ruska a Putina sa možno zhorší životný štandard, no dokážeme existovať. A to relatívne pohodlne.

Medvec, Jeseňák: Kto je obor a kto lilipután na steroidoch? SEFA KARACAN/GETTY IMAGES 9. december 2018 Sabetta, Rusko: Pohľad na závod Jamal LNG na polostrove Jamal. Zariadenie vyrába plynový kondenzát pre ázijsko-pacifický a európsky trh.

biblickú obrazotvornosť v podobe zápasu medzi Dávidom a Goliášom musíme pre potreby súčasnej situácie modifikovať. Rusko je síce Dávid, ale Dávid, ktorý sa všetkým naokolo vyhráža vojenskou odvetou a v prípade, že sa mu niekto nepáči, je ochotný kradnúť, rabovať či vraždiť, a to nielen vojakov inej armády. Goliáš – reprezentujúci západnú civilizáciu – nie je negatívnym hrdinom, ale prílišne trpezlivým a neraz aj submisívnym bojovníkom, ktorý chce žiť s Dávidom v relatívnej symbióze, pre ktorú prekreslil už primnoho červených čiar. Goliáš dokáže bez otravného Dávida žiť pomerne pohodlne. Otázkou je, či Západ konečne pochopil, že s Putinovým Ruskom sa nevyjednáva. Dôležité je na režim uvaliť také ekonomické sankcie, aby akákoľvek ďalšia intervencia už bola zbytočná. 

Goliáš už konečne pochopil, že s vojenskými agresormi, ktorí sa neštítia útočiť na pôrodnicu, sa nevyjednáva a teroristi sa ničia, minimálne ekonomicky. Ekonomické zničenie má byť také, že ďalšia vojenská intervencia by bola zbytočná, no vo vzduchu má stále visieť i táto alternatíva.

Rusko je najväčšia krajina na svete a zároveň patrí k najväčším producentom a exportérom ropy, zemného plynu, cenných kovov a ďalších komodít. So 140 miliónmi obyvateľov je najľudnatejšou krajinou v Európe, aj keď je potrebné dodať, že len malé územie z celkovej plochy leží v Európe aj geograficky. Približne tu sa prvenstvá Ruskej federácie končia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite