Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maxi stimuly a experimenty

.martin Šebeňa .spoločnosť .téma

Kríza spôsobená pandémiou je v Ázii obzvlášť závažná. Mnoho krajín totiž závisí od exportu, ktorý sa prepadol. Štyri najväčšie ekonomiky zasiahla kríza v odlišnej hospodárskej situácii.

Maxi stimuly a experimenty PROFIMEDIA 22. máj 2020 Peking, Čína: Vodiči prechádzajú okolo veľkej obrazovky, na ktorej reční čínsky prezident Si Ťin-pching. Líder vystúpil s prejavom v pekinskej Sále ľudu na úvod zasadania celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov.

kým Čína a India dosahovali vysoký hospodársky rast, Japonsko sa dostávalo z recesie. Tieto krajiny majú aj výrazne odlišnú štruktúru hospodárstva a nachádzajú sa na rôznych stupňoch ekonomického rozvoja, preto siahajú po odlišných nástrojoch. 

Všetky však spája fakt, že v prvej fáze smeruje veľká časť prostriedkov do zdravotníctva. Krajiny taktiež prijímajú sériu experimentálnych metód, ktorými sa snažia čo najadresnejšie distribuovať finančnú pomoc.

čína: dôraz na domácu spotrebu

Prvá predstavila ekonomické opatrenia Čína, kde pandémia vypukla a ktorá ako prvá začala otvárať ekonomiku. Niekoľko týždňov trvajúci prísny „lockdown“ mal výrazný dopad na celkovú ekonomickú aktivitu v krajine: tá zaznamenala prvý pokles za štyri dekády. Na rozdiel od rokov 2008-09, keď Čína podporila hospodársky rast obrovskými sumami, sú teraz čínski lídri rezervovanejší. Aj preto, že krajina sa za posledných desať rokov značne zadlžila. A tak prvý raz nestanovili cieľ rastu HDP a opatrenia na podporu ekonomiky ohlasujú postupne. Parlament v máji odsúhlasil vydanie nových vládnych dlhopisov vo výške jedného bilióna jüanov  (127 miliárd eur). Výťažok pôjde na stimulovanie rastu ekonomiky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite