Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ekonomický expert Dominik Stroukal: Spôsob, akým zasiahnu centrálne banky a vláda, je kľúčový

.šimon Jeseňák .rozhovory .téma

Ekonomický expert Dominik Stroukal má prehľad o opatreniach, ktorých cieľom je riešiť útlm po korone. A nemá o nich ilúzie. Čo hrozí, ak prijmeme opatrenia, ktoré neodrážajú realitu?

Ekonomický expert Dominik Stroukal: Spôsob, akým zasiahnu centrálne banky a vláda, je kľúčový Boris Németh 28. máj 2020 Praha, Česká republika: Ekonomický expert Dominik Stroukal pred Českou národní bankou.

ak porovnáme finančnú krízu, ktorá vypukla v roku 2008, s dneškom, v čom sú situácie podobné?

V kríze jednoznačne sme. Od pondelka je Nemecko oficiálne v recesii aj podľa štandardných meraní, teda dvoch po sebe nasledujúcich kvartáloch, keď prišlo k poklesu HDP. A terajšia kríza je iná v tom, že máme dve súbežné krízy. Predošlá kríza bola štandardnou dlhovou finančnou krízou, bola učebnicovo vysvetliteľná monetárnymi javi: nízke úrokové sadzby a nafúknutie dlhov spojené s následným kolapsom. Žiadny ekonóm si nemyslel, že rast, ktorý sme v západnom svete zažívali v minulých rokoch, môže trvať večne. Kríza prísť nemusela, no spomalenie ekonomického rastu bola nevyhnutné. V Česku bola nezamestnanosť rekordne nízka a nedalo sa to ďalej šponovať. Nemali sme už koho zamestnávať. Do tohto spomaľovania prišla živelná katastrofa. Ak sa HDP prepadne o 10 percent, tak nevieme určiť, koľko z toho ide na vrub koronakrízy.

recesia a kríza môžu mať tvár písmena V, U alebo L. Ako bude kríza vyzerať podľa súčasných čísel?

Sú tam dva faktory, ktoré hrajú rolu vo všetkých modeloch. Prvý je epidemiologický, teda či príde druhá vlna. Ak príde, tvar sa písmena zmení. Ak by však neprišla, ekonomicky je druhý faktor to, akým spôsobom zasiahnu a zasahujú centrálne banky a vlády. Ten faktor je kľúčový. Vytvorili sme si totiž systém, v ktorom by sa bez ich zásahov ekonomika prepadala ešte hlbšie.

celkové nastavenie centrálnych bánk je v poriadku? 

Kdeže, je zlé. Kroky centrálnych bánk pomáhajú bohatším na úkor chudobných. Centrálne banky zväčšujú morálny hazard, keď nakupujú aktíva, ktoré by štandardne nakupovať nemali. Lenže v rámci systému je ich konanie logické. Treba sa zamyslieť, či sám systém centrálnych bánk dokážeme nahradiť niečím iným. 

je pravda, že veľké centrálne banky ako Fed a ECB tlačia peniaze?

Nie. Ekonómovia sú alergickí na to, keď niekto povie, že centrálne banky tlačia peniaze. Peniaze vytvárajú komerčné banky vždy, keď si od nich niekto zoberie úver. Keď si človek berie hypotéku, tie peniaze predtým neexistovali, nik ich tam nevložil. Centrálne banky sú však v tomto procese kľúčové, lebo sa snažia ovplyvniť, koľko úverov sa bude poskytovať. Dnes sme na tom inak ako v 70. a 80. rokoch. Keď vtedy Fed znížil úrokové sadzby, stáli  rady pre bankami a banky si vyberali, komu úver poskytnú. Dnes stoja banky rady na ľudí a vnucujú im úver. Banky vnucujú úvery, lebo si ľudia neberú také množstvo úverov, ktoré by centrálne banky potrebovali, aby sa dosiahla plánovaná inflácia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite