Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odomykáme: Štátny tajomník bral dotácie na podozrivé projekty

.patrik Magdoško .spoločnosť

Rodinná firma Rimanec, patriaca ešte stále súčasnému štátnemu tajomníkovi Ministerstva pôdohospodárstva Milanovi Kyseľovi, sa „preslávila“ udelením si dotácie na africký mor ošípaných vo výške 27 tis eur. Na jedno prasa tak dostal 4500 eur. Ukazuje sa však, že pán Kyseľ bol pred časom aj „veľkým“ inovátorom a možno aj vynálezcom. Svedčia o tom dotácie, ktoré dostal na pochybné projekty.

Odomykáme: Štátny tajomník bral dotácie na podozrivé projekty MP SR

v čase, keď vládu tvoril Smer a SNS a Most - Híd  sa spoločnosť Rimanec s.r.o volala Agro Stud Javorie s.r.o. Táto firma bola úspešná pri podaní žiadosti na príspevok vo výške 47 180 eur. Vyplýva to so zmluvy č. 170/11/2016, ktorá figuruje v centrálnom registri zmlúv. Zmluvnými partnermi boli Agro Stud Javorie a Slovenská agentúra pre rozvojovú spoluprácu. O udelení dotácie rozhodol dňa 3.10.2016 osobne minister zahraničných veci Lajčák. O čom je zmluva? V jej predmete sa uvádza, že ide o ,,Podporu rozvoja pôdohospodárstva v ťažko dostupných horských oblastiach v Gruzínska zvyšovaním efektivity a produktivity v chove hovädzieho dobytka" Minister Lajčák rozhodol, že pán Kyseľ je ten pravý odborník, ktorý môže pomôcť Gruzínsku zvýšiť produktivitu ich chovou a poradí im ako majú hovädzí dobytok chovať. 

V centrálnej evidencii zvierat mala firma štátneho tajomníka v tom čase zapísaných 6 ks hovädzieho dobytka. Na Slovensku je množstvo fariem ktoré chovajú hovädzí dobytok v stovkách kusov a venujú sa chovu celé desaťročia. Pán minister však usúdil, že je vhodné preplatiť pánu Kyseľovi aj nové auto, možno preto aby mohol okamžite vyraziť do ďalekého Gruzínska na poradu z miestnymi chovateľmi. Podľa zmluvy mu boli vyplatené tieto čiastky:

  • február 2017 - 16 000 tis eur. 
  • jún 2017 - 20 000 eur
  • v októbri 2018 putovala na jeho účet suma 11 180 euro. 

V júni 2018 prebiehali najväčšie farmárske protesty v histórii Slovenska. Nejakým zázrakom sa na nich zjavil aj pán Kyseľ a farmárov vyzýval, aby k rokovaciemu stolu pozvali aj predstaviteľov Kotlebovej ĽSNS. Dokonca vyzýval k radikálnym násilným krokom. Viaceré subjekty, ktoré sa protestov zúčastňovali však vyhlásili, že účasť ĽSNS na akýchkoľvek rokovaniach je pre nich neakceptovateľná. Ak by sa tak stalo, tak by sa protesty ocitli v izolácii a o to asi súčasnému štátnemu tajomníkovi išlo. 

Pán Lajčák mal po protestoch pána Kyseľa dokonca navštíviť na jeho slávnej inovatívnej farme. Je teda možné, že chovateľovi 6 kráv nebola suma 47 tisíc eur v skutočnosti vyplatená na poradenskú činnosť v Gruzínsku, ale peniaze dostal na niečo celkom iné, čo v zmluve napísané nie je.

pokračovanie príbehu inovatívnych projektov 

Príbeh inovatívnych projektov štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Kysela má však pokračovanie. Firma Rimanec uspela aj v prípade projektu z programu Horizont 2020. Ten slúži na podporu inovácií a výskumu. Národná kancelárie projektu Horizont 2020 potvrdila že spoločnosti Rimanec s.r.o. bol udelený grant v schéme SME Instrument fáza 1 a to na projekt FOG (Smart signals save the bees) id číslo 836486. Na tvorbu vykonania uskutočniteľnosti projektu bola schválená a vyplatená dotácia vo výške 50 000 tis euro. Celková schválená suma bola 71 429 eur. 

O čom mal byť ten projekt? Pán Kyseľ mal vraj vyvíjať prístroj FOG, teda frekvenčný ochranný generátor, ktorého cieľom je ochrániť včelstvá pred ich najväčším škodcom Klieštikom včelím. Farma Rimanec mala v tom čase zapísaných v centrálnej evidencií zvierat 5 včelích rodín. Na týchto piatich rodinách mal pán Kyseľ robiť výskum ako zabrániť úhynu včelstiev po ich napadnutí Klieštikom, postrachom včelárov na celom svete. 

Čo teda vyvíjal (vyvinul) odvážny inovátor, vynálezca a záchranca včelstiev? Oslovili sme úrad priemyselného vlastníctva či spoločnosť Rimanec disponuje nejakým patentom na prístroj FOG. Prišla odpoveď: „Firma Rimanec s. r. o., a jej predchodca Agro Stud Javorie s. r. o. nie je evidovaná v registroch vedených úradom, a to v registri ochranných známok, dizajnov, úžitkových vzorov ako ani v patentovom registri ako majiteľ/prihlasovateľ týchto predmetov priemyselných práv.“ 

Nuž pánovi Kyseľovi sa zrejme nepodarilo vyvinúť prístroj, za ktorý by mohol inkasovať z jeho predaja milióny. A veď aj prečo by sa trápil nejakým vývojom, keď na jeho účte za údajné vymýšľanie takého prístroja pristálo viac ako 70 tisíc eur.

Príbeh tohto žiadateľa dotácií, poradcu a vynálezcu pokračoval. V posledných komunálnych voľbách kandidoval na post starostu obce Pliešovce. A aby si získal srdcia a hlavne rešpekt spoluobčanov v kampani občanom tvrdil, že 11rokov pracoval na ministerstve zahraničných vecí a že pôsobil na diplomatických pozíciách Írskej republiky a Grécka. 

Kontaktovali sme uvedené krajiny a tiež sme kontaktovali ministerstvo zahraničia. Zatiaľ odpovedala len Ambasáda Írskej republiky: „Dobrý deň p. Magdoško, môžem potvrdiť, že na Veľvyslanectve Írska na Slovensku nemáme záznam o tom, že p. Milan Kyseľ pracoval pre veľvyslanectvo Írska na Slovensku, ani informácie o tom, že bol attaché. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ mlčí. Otázkou je prečo. Možno za tým bude aj to, že sa pred spoluobčanmi vyjadril, že nejakým spôsobom spolupracuje, či pracuje v SIS. Možno si to však len vymýšľal, aby vyzeral dôležito. Je však isté, že nejakým zázrakom sa mu darilo získavať vysoké dotácie na pochybné projekty a dodnes berie plat štátneho tajomníka. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite