Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odomykáme: Ministri sa menia, papalášske maniere sú večné

.patrik Magdoško .spoločnosť

V posledných týždňoch sa ukazuje, že klientelizmus, papalášske móresy, rodinkárstvo a klamstvo sú bežnou súčasťou Ministerstva pôdohospodárstva SR a jemu podriadených organizácií. Tu je jeden z mnohých prípadov, ktoré ukazujú, ako sa chovajú najvyšší predstavitelia tejto inštitúcie.

Odomykáme: Ministri sa menia, papalášske maniere sú večné SITA/BRANISLAV BIBEL

generálnou tajomníčkou služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva sa stala Ing. Zuzana Nouzovská, absolventka Chemicko-technologickej fakulty na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. V čase, keď ministerstvo viedla Gabriela Matečná, sa táto pani  „vyznamenala“ prípravou a zavedením Národného potravinového katalógu, ktorý mal vraj zvýšiť šance domácich farmárov na odbyt ich produkcie. Po hĺbkovom audite, ktorý nariadil bývalý minister Ján Mičovský, sa ukázalo, že tento toľko vychvaľovaný katalóg v podstate vôbec nefungoval a štát na ňom prerobil 1,2 milióna eur.

Vplyv generálnej tajomníčky služobného úradu sa prejavil aj v jej súkromnom živote. V Centrálnom registri zmlúv sa dňa 2. 11. 2021 objavila zmluva CRZ 7924/2021/LSR ako Zmluva o ubytovaní uzavretá medzi Lesmi SR, podpísaná Ing. Tiborom Koszeghym, ktoré sú prevádzkovateľom ubytovacieho zariadenia v Banskej Bystrici, na ulici 1. mája č. 16. Zmluva hovorí o prenájme izby číslo 8. A čuduj sa svete, kto v nej bude bývať? Nuž nikto iný ako, syn pani generálnej tajomníčky. 

Neštuduje ani lesníctvo, ani nič, čo by malo nejakú spojitosť s pôdohospodárstvom.Na Akadémii múzických umení v Banskej Bystrici študuje operný spev. Toto ubytovacie zariadenie má slúžiť zamestnancom Lesov SR. Po uzatvorení zmluvy sa museli pracovníci, ktorí tam boli dlhodobo ubytovaní, okamžite vysťahovať. Zo zmluvy o ubytovaní vyplýva, že Oto Nouzovský má byť vraj zamestnancom Lesov SR. Na žiadnej oficiálne stránke Lesov SR však jeho meno nefiguruje a nikde nie je zverejnená ani jeho pracovná činnosť. Za ubytovanie v tomto zariadení bude platiť 120 eur mesačne. Ide o izbu so samostatnou kuchyňou a sociálnym zariadením. Za satelitné pripojenie podľa zmluvy bude platiť 0 eur. V cenníku ubytovania uvedenom na stránke Lesov SR je v ponuke táto izba za 15 eur za 1 noc pre osobu. 

V zmluve sa hovorí, že toto mimoriadne výhodné ubytovanie bude synovi pani Zuzany Nouzovskej poskytnuté až do ukončenia údajného pracovného pomeru s Lesmi SR. Študent operného spevu sa tak vďaka svojej matke, generálnej riaditeľke služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva. dostal k ubytovaniu v centre Banskej Bystrice za smiešnu sumu 120 eur, pričom prenájom podobného bytu v Banskej Bystrici stojí v priemere 400 eur. Riaditeľ Lesov SR tak uzavrel veľmi zaujímavú zmluvu, ktorá hovorí o veľmi dobrých kontaktoch so svojou nadriadenou.

Príbeh pani Nouzovskej sa na Ministerstve pôdohospodárstva SR začal už za Ľubomíra Jahnátka, kde pôsobila počas vlády SMERu ako sekčná riaditeľka na sekcii potravinárstva a obchodu.

Za vlády SNS sa stala riaditeľkou Výskumného ústavu potravinárskeho. Pri ministrovi Vlčanovi sa okamžite po jeho nástupe do funkcie dočkala uznania a bola povýšenia do pozície tretieho najmocnejšieho človeka na ministerstve pôdohospodárstva. Ďakujeme za zmenu. Toto je zmena, ktorú nám sľubovalo OĽaNO.

Autor je spoluorganizátorom farmárskych protestov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite