Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej Tomáša Zálešáka: Ekologická výzva a hlavolam

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

O problémoch globálnej ekológie počúvame viac než kedykoľvek doteraz. Planetárny ekosystém je vraj na pokraji kolapsu alebo po ňom. „Diskusie“ na túto tému však príliš často pripomínajú paralelné monológy hluchých. A nezdá sa, že by to prekážalo ďalšiemu ničeniu životného prostredia.

Esej Tomáša Zálešáka: Ekologická výzva a hlavolam JEFF J. MITCHELL/GETTY IMAGES Indiáni z Amazonského ďažďového pralesa predvádzajú rituál posvätného požehnania v lesoch Cormonachan. Na samit ich priviedla environmentálna organizácia Jiboiana, aby zdôraznila úlohu domorodých obyvateľov ako strážcov prírody.

v tej ohlušujúcej vrave sa zvykneme odvolávať na vedu. Predpokladáme, že jej odporúčania sú neomylné a všetkým zrozumiteľné. Nanešťastie, osud vedy sa stáva tragickým už vo chvíli, keď sa jej tvrdenia stanú nápismi na vlajkách a transparentoch. Ako je známe, heslá nie sú teórie ani hypotézy. Nepodliehajú prísnemu testovaniu, ktoré je podmienkou skutočnej vedy a skutočného pokroku v poznaní.

S naším životným prostredím to naozaj nevyzerá dobre. Nanešťastie, o nič lepšie to nevyzerá ani s našou schopnosťou kriticky posúdiť možnosti riešenia či dohodnúť sa na nich, ani so schopnosťou rozpoznať vedu od pavedy či ideológie. Veda je triezva, sebakritická a apeluje na rozum. Radikálne heslá apelujú na atavistické vášne, a tie majú mobilizačnú silu tam, kde rozum iba opisuje a analyzuje. Ako sa hovorí, „keď sú zástavy na žrdi, rozum je v ...“ (prepáčte frontový slovník). Azda nič to neilustruje lepšie než dnešné spory okolo klimatickej krízy.

Vychádzajme z triezveho predpokladu, že klimatická kríza, ako nám ju predostiera väčšina vedeckých autorít, je fakt a vážny problém, ktorému musíme čeliť. Je však prinajmenšom nejasné, čo má potreba riešiť túto krízu spoločné s istými čudnými predstavami, ktoré sa s ňou spájajú, a závermi, ktoré sa z nich vyvodzujú. Napríklad s výzvami, aby deti vynechávali vyučovanie a so sugerovaním, že sú bystrejšie než ich rodičia. Nevedno, odkiaľ by sme mali čerpať presvedčenie, že na ochranu ekosystému treba zavrhnúť najrôznejšie zavedené inštitúcie (vrátane zastupiteľskej demokracie a slobodného trhu) a že ich „alternatívy“ (napríklad „priama“ demokracia a socializmus) preukazujú nejakú zvláštnu ekologickú blahodarnosť. A zoznam neuveriteľných súvislostí a utkvelých fantázií, zdá sa, nemá medze. Pochopiteľne, že veda je v takýchto prípadoch degradovaná na zaklínadlo, slovo, ktorého pôvodný význam sa kdesi stratil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite