Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nech doba kešu trvá! Prečo je hotovosť ako bejzbalová palica pri nočnom stolíku v rizikovej štvrti

.martin Vlachynský .spoločnosť .týždeň v ekonomike

Hotovostné transakcie majú na Slovensku neblahú povesť. Mečiarova igelitka od dôchodcu, Kaliňákova „doba kešu“ a státisíce drobných transakcií s remeselníkmi či krčmármi, z ktorých majú Finančná správa a rozpočtoví plánovači nočné mory.

Nech doba kešu trvá! Prečo je hotovosť ako bejzbalová palica pri nočnom stolíku v rizikovej štvrti SCIENCE PHOTO LIBRARY/PROFIMEDIA Hotovosť je ako bejzba- lová palica pri nočnom stolíku v rizikovej štvrti – primitívna, ťažkopád- na, nepríliš používaná, ale v kľúčovom momen- te je na nezaplatenie.

hotovosť je pod tlakom nielen na Slovensku, ale naprieč celým svetom. Na jednej strane boj proti teroristom, mafii, daňovým podvodníkom či šedej ekonomike, na strane druhej moderný život s platobnými kartami, platbami mobilom, Revolutkami či kryptomenami.

 Hotovostné peniaze si jednoducho v posledných rokoch vyslúžili nálepku zastaranosti a  nákladnosti.  Moderná ekonomika  je  vraj  ekonomikou  bezhotovostnou.  Hotovosť má však viaceré významné funkcie. Obrať o ne ekonomiku, teda nás všetkých, bude chýba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite