Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Maďarský skladateľ Béla Bartók. Jeho odkaz spočíva vo vzájomnej prepojenosti sveta, ktorý nikdy nebude uzavreté miesto

.daniel Hevier ml. .spoločnosť .kultúra

Pochmúrna a farbistá, hravá aj náročná. Hoci je jeho tvorba komunikatívna, pre hudobníkov predstavuje často nenaplnenú interpretačnú výzvu a publikum vo svojej dobe ju tiež celkom neprijalo. Pritom je v nej nahromadená esencia celého vývoja európskej hudobnej kultúry. Uplynulo stoštyridsať rokov od narodenia významného skladateľa Bélu Bartóka, ktorý sa zaujímal aj o slovenskú pieseň.

Maďarský skladateľ Béla Bartók. Jeho odkaz spočíva vo vzájomnej prepojenosti sveta, ktorý nikdy nebude uzavreté miesto SITA Maďarský hudobný skladateľ Béla Bartók pri štúdiu ľudového ná - stroja v Budapešti za - čiatkom 20. storočia.

spoznať Bartókovu hudbu nie je náročné, no preniknúť do jej podstaty si vyžaduje oveľa viac úsilia a námahy. Na prvé zdanie je za ňou inšpirácia ľudovou piesňou, ale tieto motívy sú zabalené v kolorite pohybov národov a zmien v hraniciach dvadsiateho storočia. Je v nich množstvo inšpiračných zdrojov, viacero skladateľských fáz, vývoj postojov a názorov. 

Život maďarského skladateľa Bélu Bartóka ovplyvnili predovšetkým dve línie – geografická a časová. Narodil sa 25. marca 1881 v Nagyszentmiklósi (Sânnicolau Mare v dnešnom Rumunsku), na území, kde žili viaceré národnosti (Turci, Slovania, Rumuni, Maďari). Bol vsadený do obdobia veľkej krízy európskej identity, ktorá vyústila v súperiacich diktatúrach a vzbĺkla do dvoch svetových vojen. V hudbe sa tieto tendencie lámali z romantického prúdu do národných slohov, expresionistických štýlov a prichádzajúcich avantgárd. Medzi nimi sa niesla módna vlna kaviarenských a salónnych melódií. A niekde mimo toho sa objavovala ľudová hudba, ktorú chcelo dať do popredia folkloristické hnutie na čele s Bélom Bartókom a Zoltánom Kodálym. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite