Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jediné, čo v živote ľutujem, je, že nie som niekto iný. Život Woodyho Allena

.martin Papšo .patrik Papšo .kultúra .osobnosť

Džezová hudba, biele písmenká vo fonte Windsor na čiernom pozadí, herci v abecednom poradí. Scenár a réžia: Woody Allen.

Jediné, čo v živote ľutujem, je, že nie som niekto iný. Život Woodyho Allena EVENING STANDARD/GETTY IMAGES Americký filmový režisér, scenárista, spisovateľ, herec, komik a amatérsky klarinetista Woody Allen začiatkom 70. rokov minulého storočia.

väčšina ľudí asi vníma Woodyho Allena cez prizmu škandálov, ktoré aktuálne pomáha živiť dokumentárny seriál Allen vs Farrow (nakrútený tak objektívne, že slovenský preklad by mohol znieť Hra sa skončila). Seriálu aj bulváru sa radšej vyhneme a budeme sa obdivne venovať Woodyho tvorbe. Hádam nás za to žiadny sudca (ani súdu najvyššieho) neobviní z morálneho spolupáchateľstva. 

Woody sa narodil v Bronxe, ale vyrastal v Brooklyne. Celé dni trénoval kúzelnícke triky, lebo sa chcel stať kúzelníkom, miloval rádio, bejzbal a filmy. Školy neznášal. Keď mal šestnásť rokov, kúpil si písací stroj značky Olympia. A všetko, čo odvtedy vytvoril, bolo napísané práve tomto stroji. 

Začal posielaním vtipov do novín a čoskoro zarábal viac ako obaja rodičia spolu. Neskôr písal skeče pre iných komikov. Ale bol nespokojný s tým, ako ich predvádzajú, a tak ho jeho agenti presvedčili, aby to robil sám. Spočiatku mal problém pred ľuďmi vôbec hovoriť, nieto ešte predviesť komické číslo, ale postupne sa vypracoval. Časom sa dostal do televízie, kde pravidelne vystupoval ako hosť v rôznych tolkšou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite