Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.okrem iného: Vsadili na zlé kone a neboli prví pri stole. Kde spravila Európa chybu v očkovaní

.tomáš Zemko .spoločnosť

V rubrike .okrem iného zvyčajne predstavujeme viacero zaujímavých textov, tento raz to bude iba jeden, ale o to zaujímavejší. Oceňovaní reportéri The New York Times hľadali odpovede na otázky, prečo Európa očkuje v porovnaní s USA a Veľkou Britániou tak pomaly a prečo je to tak.

.okrem iného: Vsadili na zlé kone a neboli prví pri stole. Kde spravila Európa chybu v očkovaní SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP

ako ste to spravili a čo sme my spravili zle? To sú otázky, ktoré si kládli lídri európskych štátov ako aj šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová podľa lekára Moncefa Slaouiho, ktorému noviny The New York Times vo svojom príbehu o pomalom tempe očkovania na starom kontinente dali prezývku „americký kráľ vakcín“.

Tomuto príbehu sa oplatí venovať, pretože rozpráva o tom, nielen prečo Európska únia pomaly očkuje oproti Spojenému kráľovstvu a Spojeným štátom, ale aj prečo je to tak.

V úvode článku novinári pripomínajú, že niektoré európske krajiny zažívajú tretie vlny a opakované lockdowny. Približne 20-tisíc Európanov zomrie každý týždeň na covid. Do toho pochybnosti okolo vakcíny od Astra/Zeneca a máme tu obrázok, ktorý hovorí o neblahej situácii v Európe.

Očkovanie proti USA a Veľkej Británii ide tiež pomaly. Kým za veľkou mlákou pripadá na sto ľudí vyše 38 zaočkovaných, v Británii vyše 45, v Európe je to iba takmer 14.

aktívny partner

Kde Európska únia urobila problém? Jeden osamotený vinník neexistuje, píšu reportéri svetoznámych novín. Namiesto toho sa spravilo niekoľko malých rozhodnutí, ktoré viedli k dlhým výpadkom. Jedným z týchto rozhodnutí bolo pomalé vyjednávanie kontraktov s farmafirmami. „Jej regulačné orgány boli pri schvaľovaní niektorých vakcín opatrné. Európa tiež vsadila na vakcíny, ktoré mali problémy s dodávkami.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite