Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európske štáty ňou pozastavujú očkovanie. Čo je s vakcínou AstraZeneca zle a je dokázané, že je chybná?

.tomáš Zemko .spoločnosť

Množia sa krajiny, ktoré zastavujú očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca. Na Slovensku sa ňou ešte stále očkuje. Pochybnosti sa začali objavovať po úmrtí 60-ročnej ženy v Dánsku. Kompetentné orgány celú vec prešetrujú. Existujú nejaké reálne dôkazy o tom, že je vakcína menej bezpečná?

Európske štáty ňou pozastavujú očkovanie. Čo je s vakcínou AstraZeneca zle a je dokázané, že je chybná? SITA/AP Photo/Petr David Josek

aký je problém s AstraZenecou?

Spojitosť medzi úmrtím ženy z Dánska a vakcínou AstraZeneca nebola preukázaná. Ďalej sa objavilo niekoľko zaočkovaných ľudí s krvnými zrazeninami s „neobvyklými symptómami“ z Nórska. Ihneď potom sa začali objavovať správy od renomovaných zdravotníckych inštitúcií, ktoré spojitosť medzi očkovaním a zrazeninami začali vyvracať.

sú problémy hlásené aj na Slovensku?

Na Slovensku sa ňou očkuje a žiadne tromboembolické príhody nemajú úrady hlásené, uviedla riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová. ŠÚKL aktuálne eviduje 978 nežiaducich účinkov po očkovaní AstraZeneca, z toho 18 bolo závažných. Ide napríklad o kŕče, horúčku, únavu či stratu vedomia.

existujú nejaké dôkazy proti bezpečnosti Astra Zenecy?

Nie sú. Európska lieková agentúra (EMA) ani WHO zatiaľ tvrdia, že dôkazy o prepojenia vakcinácie AstraZenecou a krvnými zrazeninami jednoducho nie sú.

Napríklad experti z Medzinárodnej spoločnosti pre trombózu a hemostázu tvrdia, že „malý počet hlásených príhod trombózy v porovnaní s miliónmi očkovaných vakcínou nenaznačuje priamu súvislosť“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite