Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očkovanie tehotných a dojčiacich žien je otázne. Čo hovoria najnovšie poznatky?

.michal Oláh .spoločnosť

Napriek tomu, že pre tehotné ženy nebola samostatne vyvíjaná žiadna vakcína proti novému koronavírusu, jej prínos podľa niektorých vedcov prevýši možné riziká. Má to však svoje obmedzenia. Od ktorého týždňa tehotenstva odporúča známy slovenský odborník očkovať?

Očkovanie tehotných a dojčiacich žien je otázne. Čo hovoria najnovšie poznatky? Binsar Bakkara/AP

v rôznych štádiách vývoja je dnes viac ako tristo rozličných vakcín na nový koronavírus. Niektoré z nich boli a sú vyvíjané pomocou aktualizovaných technologických postupov, ktoré sa v minulosti využívali pri vývoji iných vakcín a liečiv, ďalšie používajú úplne nové vedecké prístupy. 

Napriek tomu, že vývoj vakcíny trvá spravidla niekoľko rokov až desaťročí, po enormnom úsilí vedcov z celého sveta bola na vyspelom „Západe“ prvá účinná vakcína spoločností Pfizer a BioNtech registrovaná už po 253 dňoch vývoja. 

Klinické skúšky sa uskutočňovali rýchlejšie, lebo jednotlivé fázy predklinického a klinického skúšania sa spúšťali súbežne - ešte predtým, než bolo dokončené prvé kolo, štartovalo druhé a nie postupne jedna fáza za druhou. Všetky klinické skúšania pritom podliehali obvyklým prísnym požiadavkám a predpisom rovnako ako pri akýchkoľvek iných vakcínach, žiadna fáza skúšania sa nemohla vynechať

väčšina očkovaných zdravotníkov sú ženy

Dôležitou skupinou dospelých, u ktorých stále nie je dostatočne preskúmaná bezpečnosť vakcín proti covidu, sú tehotné ženy. V prvých fázach očkovacej stratégie sa očkujú zdravotníci vystavení obzvlášť vysokému riziku ochorenia covid-19, z ktorých väčšina sú ženy, preto treba venovať tejto problematike zvýšenú pozornosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite