Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opatrenia už nestíhame sledovať. Ako prežívajú koronu mladí Slováci v Taliansku, Škótsku a Holandsku

.alžbeta Kyselicová .spoločnosť

Situácia s covid-19 sťažuje situáciu aj slovenským študentom v zahraničí. Obávajú sa o to, či sa vôbec budú môcť dostať na skúšky či o to, aký bude mať lockdown vplyv na ich kariéru. Ako počas koronavírusu vyzerá život a výuka v Škótsku, Taliansku a Holandsku a čo vnímajú ako najväčšiu komplikáciu spôsobenú pandémiou, hovorí trojica študentov Lucia Halamová, Katarína Vajani a Jozef Pavlik.

Opatrenia už nestíhame sledovať. Ako prežívajú koronu mladí Slováci v Taliansku, Škótsku a Holandsku Jae C. Hong/SITA

lucia študuje tretí rok psychológiu v škótskom Aberdeene. Na jar plánovala ísť domov, ale akurát v tom čase sa do Európy dostal koronavírus a jej let zrušili. „Mnohí ľudia sa snažili dostať domov hneď na začiatku, pretože nebolo jasné na ako dlho by v Škótsku uviazli. Niektorých to vyšlo okolo 300 eur, pretože sa museli dostať najprv do Londýna, odkiaľ išli autobusmi na Slovensko. Ja som sa rozhodla zostať v Škótsku, pretože priateľ by nemal ako zatiahnuť byt a vedela som, že sa tam nedostanem ľahkým spôsobom,“ vraví. 

škótsky lockdown počas Vianoc 

Domov sa Lucia dostala na krátky čas až v auguste, keď bola situácia ohľadom covidu stabilnejšia. Do Škótska sa vrátila v septembri a ďalšiu návštevu rodiny plánovala na Vianoce. To sa jej však nepodarilo. Lety na Slovensko opäť zrušili a ďalšie sú naplánované až na marec a máj. V tom čase má však skúšky, domov sa teda dostane znova až v lete. 

„Zmeny v opatreniach už ani nestíham sledovať a ani to nerobím, kým nemusím. Uvažovali sme o cestovaní cez Viedeň, alebo iné letisko v susedných štátoch, no kvôli zhoršujúcej sa situácii a cene leteniek sme zostali radšej tu. Akurát keď priateľ skončil školu a mal nastúpiť na pracovný trh sa kvôli pandémii zvýšila v Aberdeene nezamestnanosť až o 70 percent. Ja som si ledva udržala prácu,“ hovorí. Situáciu komplikuje aj nový zmutovaný koronavírus, ktorý sa pred Vianocami objavil vo Veľkej Británii. Lucia by pred príchodom na Slovensko musela mať test, ktorého dostupnosť je horšia ako na Slovensku a na test sa bez symptómov nedá dostať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite